Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 30 april 2019

Rättvisa regler bäddade för dagens utdelning

Det går att diskutera fördelningen av Södras aktuella utdelning på 1,8 miljarder kronor. Men den går till en någorlunda homogen grupp, skriver Pär Fornlig i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling.
Pär Fornling.

Ett debattinlägg i den här tidningen ledde 1994 till ett inspirerande lunchsamtal i Södras personalmatsal. I insändaren argumenterades för att föreningarna borde bolagiseras. Över dagens lunch diskuterade Södras medlemschef Ingvar Karlsson och ekonomichefen Jan Carlsson hur man kunde ”vända på kuttingen” och gå en helt motsatt väg genom att stärka det kooperativa företagandet.

Om några veckor har Södra stämma och förväntas då besluta om att dela ut 1,8 miljarder kronor. Lite förenklat kan man säga att det är fortsättningen av lunchen. Resultatet blev att föreningar och bolag fick mer jämlika spelregler.

Det är intressant att fundera över vad som hänt om man gått andra vägen och gjort medlemmarna till aktieägare. Förmodligen hade industrin utvecklats ungefär som nu. De lönsamma investeringarna i massabruken har varit helt logiska oavsett ägarform. Möjligen hade man gått hårdare fram för att få upp lönsamheten för sågverken.

Den stora förändringen hade varit bland ägarna. Till att börja med hade det i huvudsak varit samma skogsägare som varit medlemmar, men efter ett par årtionden hade många aktier bytt ägare, kanske man också gjort en riktad nyemission för att få in kapital. Det är ju en av fördelarna med bolag.

Man hade alltså fått en blandning av ägare där en grupp varit fortsatt intresserade av lönsamheten på skogsgården. Den andra gruppen, utan egen skog, hade varit fokuserade på att få mesta möjliga avkastning på investerat kapital och då är låga råvarupriser ett medel.

De kan drivas upp genom en sund konkurrens, men om inte förr visar sig skillnaderna när balansen rubbas. Stormen Gudrun, med ett plötsligt och väldigt virkesutbud, var föreningens ”lackmustest”. I kraft av egna industrier kunde Södra hålla uppe virkespriserna. Detta, i kombinationen med det näringspolitiska arbetet, gjorde att den ekonomiska föreningen klarade prövningen.

Man kan diskutera fördelningen av den nu aktuella utdelningen, men poängen är att den går till en någorlunda homogen grupp. Principen är förstås densamma för alla föreningar. Det är lite märkligt att föreningarna inte tydligare profilerar sin särart och grundläggande skillnad gentemot bolagen.

Och säga vad man vill om den där insändaren för 25 år sedan, den pekade mot fel väg men gav bränsle åt en hälsosam debatt. Dagens lunchsamtal får oftast söka näring från annat håll. Företagsformen är värd mer uppmärksamhet.

Pär Fornling

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen