Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 20 december 2018

Pionjärerna hade modet att gå egna vägar

Land Skogsbruks ledarskribent Pär Fornling blickar tillsammans med fyra veteraner tillbaka på en historia som bjöd på katastrofala felsatsningar och brist på kompetens.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling
Pär Fornling

Fyra veteraner inom skogsägarrörelsen har gjort en viktig insats genom att kartlägga den gemensamma historien. När man bläddrar i det omfattande materialet, fördelat på sju olika rapporter, är det påfallande hur mycket som har hänt.

Man brukar säga att vi ska lära av historien för att inte upprepa misstagen. Första tanken går då till industrisatsningarna. Eftersom Dala-sulfit inte kom igång började allt med en tjärugn i Lenhovda. Därefter kom mycket mer. Under 1970-talet gick det lite väl fort. Skåneskog gick i konkurs 1978, staten tog hand om NCB och blev delägare av Södras industrier. Värst var nog smällen i Vänerskog som ställde in betalningarna i december 1980.

I tillbakablickarna talas om katastrofala felsatsningar och brist på kompetens. Men den läxan har man nog lärt sig. Dagens industristruktur vilar på betydligt bättre grund.

Nej, lärdomen är en annan. Inte vad som gick fel, utan hur mycket som blev rätt. Och hur mycket som blev gjort av alla dessa pionjärer och föregångare. I historiens ljus blir dagens profilering ganska slätstruken. Rågången mellan lobbyorganisationen Skogsindustrierna och föreningarna är knappt märkbar. Många intressen sammanfaller, med det finns rimligen utrymme att skärpa den egna profilen. Det finns gott om material att plocka från i den historiska genomgången.

En intressant detalj är hur man på 1930-talet hade ett gemensamt exportbolag av virke för att bryta virkesköparnas oligopol. Det är väl inte gångbart idag, men poängen är att det visar på initiativkraft och mod att gå egna vägar.

Historien färgas förstås av att de fyra författarna Ola Persson, Sven Sjunnesson, Jan Sandström och Ulf Österblom har ett förflutet på riksförbundet, men det är ändå påtagligt hur mycket föreningarna lyckades med genom att agera tillsammans.

Med drygt 30 olika föreningar var samordningen nödvändig. Man kan tycka att var och en av dagens fyra föreningar är stor nog för att klara sig på egen hand, men det finns en poäng att tydliggöra den gemensamma profilen.

Det underlättas förstås inte av inre splittring. När Norra Skogsägarna vidgade verksamheten in på Norrskogs hemmaplan kärvade helt naturligt relationerna. Konkurrensen har uppenbarligen försvårat samarbetet i andra frågor. Likväl finns det en gemensam historia och identitet som är värd att lyfta fram.

Författarna själva betonar vikten av att förvalta det kooperativa idéarvet. Historieprojektet bjuder på ett djup källa att ösa ur.

Pär Fornling

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen