Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 13 juni 2019

Mycket att vinna på att gå i takt med klimatrörelsen

Det brukar framhållas att skogen ska hållas utanför EU, men det handlar snarare om att frågorna måste landa rätt, skriver Land Skogsbruks ledarskribent Pär Fornling.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling
Pär Fornling

På nysvenska kallas det ”game changer”, något som i grunden förändrar spelreglerna på ett oväntat och överraskande sätt. Kanske var det något sådant vi bevittnade i London under våren. Centrum blockerades av klimataktivister som limmade fast sig på bussar och järnvägsvagnar, bildade folkkedjor som stoppade trafiken.

Därefter har protesterna blivit fler. I kinesiska Guilin leder Howey Ou en skolprotest inspirerad av Greta Thunberg, som också var i London. Det har hänt mycket sedan hon i augusti parkerade sig utanför riksdagen med skylten ”Skolstrejk för klimatet”.

Fortsättningen återstår att se, men frågan har fått fäste på ett helt nytt sätt. Oavsett kraften i protesterna var den enskilt mest betydande faktorn i EU-valet klimatfrågan, vilket framför allt märktes i övriga Europa. Då väl bollen kommit i rullning kan det gå överraskande fort och när hela havet stormar får man vara beredd på det oväntade.

Eftersom skogen är nyckeln till att mota klimatförändringen blir den berörd på ena eller andra sättet. Å ena sidan kan man tycka att allt går skogens väg. Då är det bara att sitta still i båten och köra på med de gamla argumenten. Å andra sidan kan det vara som att erbjuda en åldrad VHS-video, filmen må vara utmärkt men formatet är daterat för en annan spelplan. Det skogliga lobbyarbetet har en olycklig tendens att vara mer pompöst och mindre inkännande, vilket kan landa i fel format. Nu gäller det att vara lyhörd.

Lite plakatmässigt brukar det på goda grunder framhållas att skogen ska hållas utanför EU, men det handlar snarare om att frågorna måste landa rätt. Skogen är en avgörande del i klimatarbetet och klimatet är en allt viktigare fråga för EU, understött av folkliga protester.

Kraven på förändringar kan vara oväntade och kanske inte helt logiska. Färdplaner mot ett fossilfritt samhälle tar nya vändningar och klimatavtal förändras. I grunden är förstås förutsättningarna utmärkta, det gäller bara att gå i takt. Att lyfta fram klimatet som ett eget mål utan automatiskt likhetstecken med mångfald.

Att förklara och räkna med klimatet i många fler sammanhang än idag, allt från betesskador (älgen äter upp kolfällorna) och olika skogsskötselmetoder till nyttan av att plantera träd och bruka skogen på ett klimatsmart sätt. Och att vara beredd på det oväntade.

Pär Fornling

red@landskogbruk.se

Relaterade artiklar

Till toppen