Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 19 oktober 2018

”Mer olik skog bör ha bättre möjligheter”

Den osäkra framtiden för skogen är ett starkt argument för att värna och stärka ett skogsbruk med många ägare, skriver Knut Persson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson, ledarskribent i Land Skogsbruk.
Knut Persson, ledarskribent i Land Skogsbruk. FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

Samtidigt som framtiden för skogsbruket ser mycket ljus ut är osäkerheten också ovanligt stor. De som jobbar med skog är vana vid att tänka långsiktigt, plantor som sätts i dag ska slutavverkas om 50-100 år. Och det har aldrig säkert gått att veta vad som efterfrågas då.

Men till den allmänna osäkerheten som långa omloppstider ger kan man nu lägga till klimatförändringarna. Sommarens torka var kanske bara en försmak på en vädertyp som kommer att bli allt vanligare. I framtidsprognoserna säger man också att häftiga skyfall med extremt stora nederbördsmängder kommer att bli vanligare. Vad ska man plantera som klarar de här extremerna bäst?

En annan del av en större osäkerhet är att skogen har en nyckelroll för att minska koldioxidutsläppen. Det är naturligtvis positivt för skogsbruket, men hur ska man bäst ta till vara de nya marknadsförutsättningarna som omställningen ger. Ska man satsa på träd med snabb tillväxt som binder maximalt med koldioxid med sikte på att sälja till de nya bioraffinaderier som kommer att startas?

Eller kommer det att bli ännu viktigare med goda timmerkvaliteter som kan användas i höghus som är gjorda av trä, i stället för energikrävande stål och betong?

Några bra svar på de här frågorna finns inte. Men ett vanligt råd som brukar ges när framtiden är osäker är att sprida riskerna. Den som placerar i aktier ska kanske inte satsa alla sina pengar i en aktie som gått bra den senaste tiden, utan det är klokare att satsa på åtminstone en handfull aktier.

Antagligen är det klokt att i ännu högre grad anpassa trädval till ståndorten och kanske också titta på nya trädslag. En mer olik skog bör ha bättre möjligheter när framtiden är extra osäker.

Om man ser det i ett större sammanhang är osäkerheten också ett starkt argument för att värna och stärka ett skogsbruk med många ägare. Även om skogsbolagen kan anställa de bästa experterna som finns kan de aldrig göra precis rätt, ganska ofta har det också visat sig bli rejält fel. Med många skogsägare som tänker lite olika kommer riskspridningen att bli betydligt större.

En ökad riskspridning gynnas inte av att politiker och myndigheter försöker styra skogsbruket. Vi behöver naturligtvis en lag som ser till att det etableras ny skog efter en avverkning, annars finns det en risk för att oseriösa aktörer börjar köpa skog. Men det räcker kanske, staten vet inte bättre än skogsägaren hur skogen ska skötas.

Knut Persson,

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Till toppen