Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 26 januari 2018

Med rätt åtgärder kan skogen bli ännu viktigare

I dag får man lätt intrycket att ökad produktion inte är viktig i någon skog. Det måste bli tydligt att en ökad skogsproduktion är ett viktigt samhällsintresse, skriver Knut Persson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Christer Hedberg

Skogsbruket och skogsindustrin är en mycket viktig näring i Sverige. Den har varit det sedan Sverige för 150 år sedan började häva sig från att vara ett av Europas fattigaste länder till att bli ett av de rikaste. Skogen har möjlighet att bli ännu viktigare, men om det ska lyckas måste satsningarna på forskning och utveckling öka kraftigt.

Skogsindustrin satsar bara en halv procent av sin omsättning på forskning och utveckling, vilket är en låg siffra i jämförelse med andra industribranscher. Men nu vill man ändra på det och föreslår i ett program att forskningen ska fördubblas.

Det är branschorganisationen Skogsindustrierna som i en ny forskningsagenda sätter upp det ambitiösa målet. Omkring hundra personer har deltagit i arbetet med programmet och man tar ett helhetsgrepp från skogsbruket via effektivisering av nuvarande industrier till utvecklingen av helt nya produkter.

Om målsättningen lyckas kommer efterfrågan på råvara från skogen att öka. Det är därför avgörande att den första länken i kedjan, öka tillväxten i hållbart brukad skog, blir framgångsrik. I programmet visar man på en rad viktiga forskningsområden och speciellt här måste också den statligt finansierade forskningen öka.

Men mer forskning räcker inte. Det finns redan mycket kunskap om hur skogsproduktionen kan öka som inte används. Skälet till det varierar naturligtvis, men man kan inte bortse från att staten knappast signalerar att ökad skogsproduktion och avverkning är viktigt för landets utveckling.

Det kommer alltid att behövas göra en avvägning med miljöintressen och i alla skogar är inte ökad produktion det viktigaste målet. Men i dag får man lätt intrycket att ökad produktion inte är viktig i någon skog. Det måste bli tydligt att en ökad skogsproduktion är ett viktigt samhällsintresse.

Mest spännande är kanske helt nya produkter som fordonsbränsle, textilier och papper som är digitalt uppkopplade. Men åtminstone på kort sikt är det antagligen ännu viktigare att öka användningen av trä i byggandet. I dag används trästommar i 13 procent av nya flerbostadshus. I programmet sätter man upp målet att andelen ska öka till 50 procent 2030.

Om det är möjligt återstår att se, men potentialen i att ersätta stål och betong med trä i höghus är mycket stor.

Det är också ett exempel där miljövinsterna blir väldigt tydliga, tillverkningen av stål och betong släpper ut mycket koldioxid medan träet i husen är en kolsänka.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen