Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 3 februari 2020

Lätt att blanda ihop olika miljömål i skogen

För ett tag sedan hade Expressen en lista över de största politiska misstagen i klimatomställningen. Att tillåta kalavverkning av skogen kom på andra plats. Påståendet är felaktigt, vilseledande och ansvarslöst, skriver Knut Persson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson skriver ledare i Land Skogsbruk.
Knut Persson skriver ledare i Land Skogsbruk. FOTO: Istock

Man kan naturligtvis fråga sig om det är värt att ödsla tid och engagemang på en lista i Expressen. Men tyvärr sprids ofta bilden att skogen är ett problem och inte en möjlighet, så låt inte listan passera.

Påståendet är felaktigt eftersom det långsiktigt inte gynnar klimatet att inte använda skogen. Hur det fungerar i skogen är väl känt för den här tidningens läsare. Men låt oss upprepa några grundläggande fakta. Träden binder med hjälp av solen koldioxid i veden, ju snabbare ett träd växer desto mer koldioxid binds.

När ett träd blir gammalt minskar tillväxten och mindre koldioxid binds. Om träden inte avverkas kommer skogen så småningom att hamna i ett jämviktstillstånd där lika mycket koldioxid släpps ut av ruttnande träd som de som växer binder.

Påståendet är vilseledande eftersom det antyder att kalavverkning är det samma som slutavverkning. När man hör ordet kalavverkning tänker nog de flesta på marker där allting högre än några decimeter är borta. Men så avverkas inte skogen längre, träd och grupper av träd lämnas kvar.

Att kontinuerligt avverka de äldsta träden, plockhygge, är ett alternativ som förespråkas av en del. Men det kräver mycket engagerade och skickliga skogsägare och kommer i de flesta fall att leda till mindre tillväxt. Och då gynnas inte klimatet.

Påståendet är ansvarslöst eftersom det antyder att det avverkade virket inte är till någon nytta. Men man får anta att vi även i fortsättningen ska ha hus att bo i och att de ska värmas under vintern. Eller att papper och kartong kommer att behövas även i fortsättningen.

Att avverkning av skogen hamnar på en lista över klimatnegativa saker är ännu ett exempel på att personer som är engagerade i miljöfrågor ofta blandar ihop olika miljömål. För att mildra klimateffekten är det bara en sak som gäller: Att minska utsläppen av koldioxid och binda så mycket som möjligt av koldioxiden som redan finns i luften.

Det innebär inte att all skog ska avverkas. Vilken skog som ska skyddas och vilken som ska ingå i skogsbruket är en fråga där man kan ha olika åsikter och därför kommer att diskuteras. Men att skydda mycket skog kommer inte att bidra till klimatomställningen.

LÄS MER: Knut Persson: ”Det behövs mer råvara till skogsindustrin”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen