Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 8 oktober 2020

Lång resa bort ifrån Saltsjöbaden

Det finns de som tror att jorden är platt. Man kan försöka övertyga dem om motsatsen, men argumenten får inte fäste.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling: "Arbetare och arbetsgivare träffades på Grand hotell i Saltsjöbaden, förhandlade och kom överens".
Pär Fornling: "Arbetare och arbetsgivare träffades på Grand hotell i Saltsjöbaden, förhandlade och kom överens".

Någonstans i världen finns det alltid några idioter som tycker lika. Så har det alltid varit, men numera hittar de varandra och med gemensamma krafter blir det grogrund för konspirationsteorier. Inget intresse är för litet och ingen åsikt för extrem. Det finns ett forum för alla.

Vi har alla en tendens att läsa och ta till oss information som bekräftar det vi redan vet. På så sätt skräddarsyr vi en egen profil som förstärks genom att välja från ett enormt utbud av åsikter, fakta och teorier. Och det är nästan omöjligt att få någon att byta åsikt med aldrig så övertygande argument.

Åsikterna polariseras. Det finns knappast någon vilja att mötas i samtal. Vi umgås med likasinnade och det är lättare än någonsin att hitta dem.

Och vad har det här med skogen att göra? Ganska mycket faktiskt. Vi bär med oss ett arv från den Saltsjöbadsanda som formade Sverige. Arbetare och arbetsgivare träffades på Grand hotell i Saltsjöbaden, förhandlade och kom överens. På något sätt möttes de på halva vägen, tog i hand och fortsatte mot framtiden i harmoni. Det där har vi i ryggmärgen. Man förhandlar. Man ger, tar och kommer överens.

Trots att kartan ritats om försöker vi fortfarande. Skogsutredning 2019 arbetar med konflikthantering. Freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell har också varit engagerad för att låsa upp skogliga motsättningar.

Det är bra, men vi bör också inse att ibland kommer vi aldrig överens. Det gäller även till synes faktabaserade åsikter. Vi är exempelvis många som är övertygande om att klimateffekten bäst motas av en brukad skog i tillväxt. Det finns också tunga forskare som talar mot att bruka och avverka skogen. En del kan förklaras med olika tidsperspektiv, men framför allt lär de aldrig bli eniga.

Det är förstås viktigt att försöka bli överens. Åtminstone kan man enas om vad man är oense om, vilket är en nog så viktig insikt. Alltför ofta har skogsnäringen legat i bakvattnet, försökt nå kompromisser i stället för att forma en egen trovärdig agenda.

Men hur det nu än är måste någon göra vägval. När inte intressegrupperna kommer överens blir det politikerna som måste sätta ner foten. Då gäller det att hålla i hatten och ägna kraft åt att ge våra folkvalda skogliga insikter.

LÄS MER: Maximera naturvårdsnyttan – inte arealen reservat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen