Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 14 november 2019

Klara nedgången - skogens värde finns i framtiden

Sett på lång sikt är det knappast någon tvekan om att skogens värde kommer att öka, skriver Knut Persson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson, ledarskribent.
Knut Persson, ledarskribent.

Skogsindustriernas senaste konjunkturrapport är en ganska dyster läsning. Konjunkturen har redan mattats ordentligt och det kommer att bli sämre.

Det är ungefär ett år sedan de första rapporterna kom om att vi passerat toppen av högkonjunkturen och att sämre tider var på väg. När facit nu finns visar det sig vara en korrekt bedömning.

Sämst verkar läget vara för sågverken. Produktionen har fortsatt att öka trots att försäljningen står stilla och det har lett till att sågverkens lager är för stora. Priserna sjunker och den sämre konjunkturen späs på av granbarkborrens härjningar. Produktionen i de svenska sågverken påverkas till viss del av granbarkborren, men det är mycket värre i till exempel Tyskland där borren är ett mycket större problem än i Sverige.

Skogssektorns nota för extremsommaren 2018 visar sig efterhand bli allt större. Uppförökningen i fjol medförde att granbarkborren i år skadade sju miljoner kubikmeter skog till ett värde av tre miljarder kronor. Till det kommer att den ökande produktionen i främst Tyskland pressar ner priserna. Och det ser ut som att granbarkborren kommer att vara ett stort problem många år framöver.

Ett problem av en helt annan natur är att Storbritannien är på väg att lämna EU. Skogsindustrin fortsätter att hävda att man är väl förberedd för Brexit. Men om det till slut ändå skulle bli ett utträde utan avtal får det betydelse att Sveriges största exportland går in i en stor osäkerhet.

För massabruken har 2019 volymmässigt varit bra. Exporten har ökat med 14 procent, men priserna har sjunkit rejält. Det gäller för de vanliga marknaderna, men späs på av att exporten till Kina med ett lägre pris fördubblats.

Bortsett från konjunkturen har pappersindustrin två långsiktiga trender, tidningspappret minskar snabbt medan förpackningsmaterial och mjukpapper har en ganska god tillväxt. Men i år har även produktionen av förpackningsmaterial minskat något.

Vi är bara i början av konjunkturnedgången och en vändning uppåt igen är inte sikte. Det kommer att bli sämre innan det blir bättre. Samtidigt är skogssektorn vand vid att konjunkturen går upp och ner.

Så det gäller att klara även den här lågkonjunkturen. Sett på lite längre sikt är det knappast någon tvekan om att skogens värde kommer att öka och att skogsindustrin får allt viktigare uppgifter.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen