Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 19 mars 2020

I väntan på att politikerna sätter ner foten

Om tio veckor ska Skogsutredning 2019 vara klar. Utredarnas yttersta mål är att hitta en kompromiss, men när utredningen är klar måste politikerna välja väg. Och med dagens parlamentariska läge och politikernas skogliga insikter känns det i högsta grad osäkert, skriver Pär Fornling.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling skriver ledare i Land Skogsbruk.
Pär Fornling skriver ledare i Land Skogsbruk. FOTO: Mostphotos/privat

1994 kom att bli ett märkesår för miljöfrågorna. Det var då den nya skogspolitiken började verka och arbetet med certifieringen inleddes. Det var också början på en konstruktiv dialog med miljörörelsen, inte minst Greenpeace, och fler kom efter.

Under föregående årtionden kunde en kalavverkning i Norrland vara 200 hektar, löv bekämpades med gift och skogsstyrelsen betalade för att hugga ner nyckelbiotoper och plantera gran (5:3-bidraget).

Ilskan över 1970-talets brutala metoder öppnade en avgrund mellan miljöopinionen och skogsbruket. Man kunde förvänta sig att konflikterna därefter borde klingat av i takt med de många positiva förändringar från mitten av 1990-talet och framåt.

Av detta märks ingenting. En del bra kom ut av den konstruktiva dialogen, men något hängde upp sig på vägen. Nu råder närmast fördjupade motsättningar. Det visar sig inte minst i miljörörelsens totala sågning av Skogsstyrelsens aktuella utredning om skogsskötsel med nya möjligheter.

I backspegeln kan man nog säga att skogsnäringen ofta hamnat på efterkälken och försökt hitta kompromisser i stället för att ta initiativ i framkant och sätta sin egen agenda.

I vilket fall går åsikterna åt olika håll. Och det gäller flera områden. Man kunde tycka det borde gå att nå enighet om den brukade skogens klimatnytta, men inte. En grupp forskare vill lämna träden orörda för att binda in kol. I det korta perspektivet tycker de både plast och olja kan vara bättre än bioenergi och förnybar råvara, vilket förstås är galet. Ändå är det en någorlunda tung åsikt i debatten.

Med andra ord är skogslandskapet fyllt av konflikter och olika åsikter, frågan är var det landar. Om bara tio veckor ska Skogsutredning 2019 vara klar. Utredarna har förstås insett det här. Därför handlar en hel del av deras arbete om konflikthantering. Det kan man se lite olika på. Ytterst är målet att bli eniga och hitta en kompromiss, vilket är en gammal svensk paradgren.

En annan, nog så viktig, del av konflikthantering är att komma överens om vad man inte är överens om. En hel del tycks landa i det facket.

Därmed får någon annan bestämma vad som är rätt och då gäller det att hålla i hatten. När utredningen är klar blir det politikerna som måste sätta ner foten och välja väg. Med dagens parlamentariska läge och politikernas skogliga insikter känns det i högsta grad osäkert.

LÄS MER: Pär Fornling: ”Bryt bojorna, släpp popplarna loss – det är vår”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen