Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 februari 2018

Hur mycket får man skriva av på en skogsvagn?

FRÅGA: Jag köpte en ny skogsvagn under 2017. Då det var länge sedan jag senast köpte någon så dyr maskin kommer jag inte riktigt ihåg vad som gäller, hur mycket av kostnaden får jag ta upp det första året?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult
Vibeke Alstad, LRF Konsult FOTO: Ann Lindén

EXPERTENS SVAR: En skogsvagn är vad som kallas ett inventarium i näringsverksamheten och som du antyder i din fråga behöver man ofta dela upp kostnaden. Anledningen till det är att maskinen är tänkt att användas i näringsverksamheten under flera år.

Det finns vissa fall då man kan dra av hela kostnaden det första året och det är om det är ett inventarium av mindre värde eller ett inventarium med en ekonomisk livslängd på högst tre år. Med mindre värde avses i det här fallet ett halvt prisbasbelopp, vilket för inkomståret 2017 var 22 400 kr.

Men vi utgår ifrån att din skogsvagn var dyrare än så vilket innebär att kostnaden ska delas upp. Det finns två regler för att räkna på maximal avskrivning, huvudregeln och alternativregeln. Du får varje år räkna på båda sätten och sedan välja den metod som passar bäst det enskilda året.

En avskrivning sker alltid på det samlade inventarievärdet, alltså både det som köpts under året och det kvarstående värde som fanns då året inleddes. Enligt huvudregeln får man skriva av 30 procent av det totala värdet.

Enligt alternativregeln får man skriva av 20 procent per år, men i det fallet räknas de 20 procenten på det ursprungliga värdet vilket innebär att ett inventarium blir helt avskrivet på fem år.

Vibeke Alstad, LRF Konsult

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen