Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 5 oktober 2018

”Goda framtidsutsikter - oavsett regering”

Skogens miljöfrågor kommer att vara viktiga även för en ny regering. Men rimligen kommer vi ifrån godtyckligheten i de senaste årens tillämpning, skriver Knut Persson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson, ledarskribent i Land Skogsbruk.
Knut Persson, ledarskribent i Land Skogsbruk.

När det här skrivs har Sverige inte fått någon ny regering, och om inte ett under har skett gäller det också när tidningen kommer ut. Men de som ser det som ett stort problem kan lugna sig, att regeringsbildningen tar tid är inte någon katastrof. Sverige klarar sig bra några veckor eller månader utan en regering som lägger nya förslag.

Statens löpande verksamhet sköts till stor del av olika myndigheter, och de arbetar som vanligt. Händer det saker som kräver att regeringen agerar kan övergångsregeringen sköta det. Skulle det mot förmodan hända något så allvarligt att en övergångsregering inte räcker till kommer säkert partierna samla sig och göra vad som behövs.

Men när det låsta läget börjar luckras upp kommer vi att få en ny regering. För skogsbrukets del är varje tänkbart alternativ bättre än den regering vi har haft. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht beklagade före valet att så lite hade gjorts inom skogspolitiken. Skälet är att Miljöpartiet och Socialdemokraterna varit oense och frågorna dragits i långbänk.

Oavsett om Miljöpartiet kommer att ingå i en ny regering eller ej kommer de inte att få samma avgörande inflytande. Blir det en regering med hela eller delar av alliansen kommer de sannolikt inte att ingå. Får Stefan Löfven fortsätta som statsminister kommer det att kräva stöd av Centern och Liberalerna, och då kommer Miljöpartiets inflytande att bli mindre.

Skogens miljöfrågor kommer att vara viktiga även för en ny regering. Men rimligen kommer vi ifrån godtyckligheten i de senaste årens tillämpning. Det finns faktiskt goda skäl att anta att äganderätten kommer att stärkas, även om en eventuell s-regering inte kommer att uttrycka sig på det sättet.

Det finns också skäl att anta att en hög skogsproduktion kommer att bli ett viktigare politiskt mål. De traditionella skogsprodukterna är en ryggrad för svensk ekonomi och sysselsättning. Efter hand står det också allt mer klart att skogen har en nyckelroll för att minska koldioxidutsläppen och klara klimatmålen. Om skogen ska klara allt fler uppgifter krävs också en ökad produktion.

För enskilda skogsägare som drabbas av restriktioner kan politiken vara väldigt viktigt. Men i det stora hela är marknadskrafter och vanlig logik viktigare. Och då är det lätt att se att skogsbrukets framtidsutsikter är mycket goda.

Knut Persson

red@landskogsbruk.se

LÄS MER: Knut Persson: ”Nya perspektiv behövs i debatten om skogens miljömål”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen