Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 10 oktober 2019

Fornling: ”Att klippa kopparledningen sticker ut bland alla korkade beslut”

Inom skogsbruket utvecklas nya digitala hjälpmedel. Men det hjälper föga om det inte finns någon fungerande infrastruktur, skriver Land Skogsbruks ledarskribent Pär Fornling.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling skriver ledare i Land Skogsbruk.
Pär Fornling skriver ledare i Land Skogsbruk.

Av alla korkade beslut finns några som sticker ut lite extra. Dit hör att klippa av kopparledningen till telefonen utan att omedelbart ge ett fullgott alternativ. Häpnadsväckande nog kan man sakna gamla monopolföretag som SJ och Televerket. Trots alla fel och brister tog ändå staten genom dessa ett handfast ansvar för infrastrukturen.

Ansvaret har man i och för sig fortfarande, men utövandet av ansvaret påminner om ett försenat SJ-tåg. Någon äger rälsen, någon annan äger tåget och ett tredje bolag har förorsakat förseningen. Alla skyller på varandra, ingen har koll på helheten och omsorgen om den försenade resenären faller mellan stolarna.

Ungefär så är det med telefoner och bredband också. Företag får statliga pengar för att koppla in fiber. Därefter händer ingenting, bara en tröstlös väntan. Och mobiltäckningen är vid en närmre granskning inte så bra som förespeglas. Utanför tätorterna finns fullt av vita fläckar.

Inom skogsbruket utvecklas digitala hjälpmedel som alla bygger på kontakt med omvärlden. Utan kontakt är de lika användbara som en bensinbil med tom tank. Då hjälper det inte att ha en app i telefonen för att hantera skogsbruksplanen i fält, eller försöka ringa efter hjälp om olyckan är framme.

Att det fungerar för flertalet hjälper inte de som lever i radioskugga, vilket många kan vittna om. Mats Sigvant, Siljan Skog, berättar hur två tredjedelar av företagets arbetsområde saknar täckning. Om konkurrensnackdelar eftersom digitala hjälpmedel inte kan användas och isolerade maskinförare.

Inte ens i bilen, på riksvägen till kontoret i Ljusdal, fungerar telefonen fullt ut. Och vill han ringa från stugan i Älvdalen är alternativet att ta bilen och köra upp på en höjd. Tidigare gick det bra att ringa från köksbordet. De ledningarna är nu avklippta.

Regeringens bredbandsmål att: ” År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet – där man normalt befinner sig”.

Vi vill påstå att det är ganska normalt att befinna sig i skogen. Redan nu.

Någonting gick fel redan från början. Marknaden är inte bra på att bygga infrastruktur över hela landet, även där det är långt mellan kunderna.

Det är rimligt att öka trycket på dem som bryter löften och inte levererar lösningar i tid. Och det behövs uppenbarligen fler mobilmaster. Det är en nyckelfråga både för landsbygden och för skogsbruket.

Pär Fornling,

red@landskogsbruk.se

LÄS MER: Klart med avtal mellan Telia och LRF Konsult om ledningarLÄS MER: Hans mark förstördes vid bredbandsdragning

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen