Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 4 april 2019

”För att navigera rätt behövs mål att sikta mot”

Tillgången på skog är inte oändlig och den extra tillväxten kommer inte av sig själv. Det behövs ett konkret mål för att styra skutan rätt, skriver Pär Fornling i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling skriver ledare i Land Skogsbruk.
Pär Fornling skriver ledare i Land Skogsbruk.

Det är märkligt att vi ska behöva famla i mörker för att få grepp om hur mycket råvara från skogen det är önskvärt att få fram. Miljömålet är väl definierat, ner till minsta nyckelbiotop. Produktionen däremot tas för given. Bristen på tydlighet gör att den faktiskt ges en underordnad betydelse.

Kampanjerna om att vi har mycket skog, och får ännu mer, riskerar att leda tanken fel. Tillgångarna är inte oändliga och den extra tillväxten kommer inte av sig själv. Det är inte ens säkert att skogsägarna är intresserade om de inte får uppmuntran och en påminnelse om att det är viktigt. Naturligtvis vill nästan alla sälja virke, men det finns många fler anledningar att äga en skogsfastighet, och dessa andra värden väger allt tyngre.

Professor Tomas Lundmark har flera gånger manat politikerna att formulera ett konkret mål. Hans forskning visar att råvaran inte räcker till för alla högt ställda visioner. Tillväxten är visserligen högre än avverkningarna, men mycket tillväxt sker i naturreservat. De träden blir aldrig tillgängliga för bräder, papper, förpackningar, textil, plastersättning, biobränsle eller något av alla andra möjliga användningsområden för trä som en miljövänlig råvara.

Vårt blågula skogsprogram har uppenbarligen havererat, men Finland har ett framgångsrikt program med produktionsmålet som en tydlig ledfyr att navigera mot. För att komma någonstans är det bra att veta vart man är på väg, eller som Hoola Bandoola Band sjöng, ”Man måste veta vad man önskar sig för att få det man vill ha”.

Ledfyren hjälper till att visa vägen. Den gör det lättare att balansera beslut som går åt motsatt håll, exempelvis fler reservat. Och ledfyren ger vägledning för åtgärder som ökar tillväxten, allt från rådgivning till förädlade plantor och bättre föryngringar.

Kritikerna till ett konkret mål framhåller den totala friheten, men det blir en chimär om man bara har mål som drar åt ett håll. Dessutom är mantrat för skogsbruket ”frihet under ansvar”. Man kan kalla det ett samhällskontrakt där en del i ansvaret är att få fram råvara, vilket faktiskt är en inspirerande uppgift.

Det handlar förstås inte om detaljstyrning på gårdsnivå utan att använda de vanliga verktygen i skogspolitiken med rådgivning, forskning och ett någorlunda tillåtande regelverk. I grunden är det rätt enkelt, men utgångspunkten måste börja med en tydlig vision för skogens möjligheter. Därefter är det bara att räkna och tända ledfyren.

Pär Fornling,

red@landsogsbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen