Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 10 februari 2020

En bra början – nu återstår att gå från ord till handling

En nominering till August-priset vore väl en grov överdrift, men faktum är att Skogsstyrelsen gjort en ovanligt läsvärd utredning, både innehållsmässigt och stilistiskt.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling
Pär Fornling

Namnet på alstret är ”Skogsskötsel med nya möjligheter”. Rapporten ger en bred översyn av förutsättningarna att driva skogsbruk med en hel del grundläggande rådgivning. Den retoriska höjdpunkten är när författarna väver ihop de övergripande målen om produktion och miljö.

Mest av allt är det förstås en lång katalog med åtgärder för att öka produktionen. Mycket är bra, fast man behöver inte hålla med om allt. Generaldirektör Herman Sundqvist låter närmast som Churchill då han beskriver resultatet; ”När vi ser tillbaks om några decennier kan vi säga, det var här vi på allvar inledde arbetet med en ökad produktion”.

Det återstår att se. Man gör ett stort nummer av enigheten i gruppen som under tre år yxat fram förslagen, men det kan inte ha varit alltför svårt för näringens företrädare att komma överens om tagen. Naturskyddsföreningen har reserverat sig rakt av.

Efter att ha gått som katten kring het gröt blir slutsatsen att tillväxten i landets skogar fram till år 2050 kan öka med 20 procent. Det är förstås bra, men faktiskt inte högre ökningstakt än från 1980-talet och framåt. Man borde formulerat något ambitiösare och framför allt enats om ett mer konkret mål. För att komma fram är det bra att veta vart man är på väg.

Och här finns det anledning till oro. I rapporten finns massor av förslag och kloka vägval, men ingen tidplan. Det finns ingen mätsticka för att stämma av resultaten och ge mellantider på resan framåt. Det produceras massor av rapporter som blir hyllvärmare eller försvinner ner i något konstigt slukhål. Att vara välformulerad är en sak. Det måste också bli verkstad.

Dessutom är det faktiskt osäkert vilken status rapporten har. Om det inte kommer andra besked väljer vi att se det som myndighetens programförklaring. Det här är vad man lovar att försöka genomföra.

En del tar förstås tid, men under innevarande år är det exempelvis rimligt att göra om regelverket för gödsling, etablera en långsiktig finansiering som tillför produktionsforskningen 50 miljoner kronor om året och lägga grunden till en ny rådgivningskampanj i rapportens anda, vilket är tre av många åtgärder det flaggas för i den läsvärda rapporten

Pär Fornling

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen