Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 29 januari 2020

Efter fusionen börjar det verkliga arbetet

Att Norrskog och Norra skogsägarna fusionerar är en historisk händelse. I kooperationens barndom fanns det 30 skogsägarföreningar. Nu blir det tre.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling
Pär Fornling

Att bli en större förening är i sig inget framgångsrecept. Falköpings mejeri, med 200 medlemmar, dömdes ut av oändligt många för några årtionden sedan. De fortsatte envist, medan många andra fusionerade sig mot avgrunden. Nu är Falköping mer framgångsrikt än Arla för sina medlemmar, och det är det som räknas i en förening. Inte storleken.

Det finns förstås potentiella fusionsvinster, men det gäller att plocka hem dem. Att ha mod att bryta upp de gamla strukturerna och bygga nytt. Det verkliga arbetet börjar efter fusionen.

Ett preludium till förändringarna görs genom Norrskogs nedläggning av sågen i Östavall. En anledning är att föreningen har för stor kostym. Målet med verksamheten är inte att såga stora volymer utan att betala bra för råvaran och gynna lönsamheten på skogsgården. Viktigast är att ha en industri i framkant med bra betalningsförmåga, den kan då bidra till att lyfta hela marknaden. Motsatsen, en tungfotad industri, drar däremot marknaden nedåt.

Har man inte tänkt över allt det här kan det gå illa. Fusionen mellan Mälarskog och Mellanskog, 1997, är ett exempel där det gick snett. Man kunde inte ens bestämma sig för var huvudkontoret skulle ligga. Resultatet blev att industrin gled föreningen ur händerna. Genom ett lyckat vågspel har man sedermera delvis reparerat skadan.

Vad vi förstår är de bägge norrländska föreningarna betydligt bättre förberedda med en plan för huvudkontor, regionalkontor, organisation och vem som ska bli ordförande. Det är en utomordentligt bra början.

Det har förutsättningar att bli bra av fler anledningar, inte bara för medlemmarna i de bägge föreningarna utan också för hela skogsägarrörelsen. Förhoppningsvis ger det kraft att agera gemensamt över hela landet, profilera den kooperativa företagsformen och visa att man inte är företag som alla andra. Att målet är medlemmarnas bästa, inte anonyma kapitalintressen.

Under många år har Norrskog och Norra skogsägarna varit i luven på varandra. Bråket har stundligen legat som en blöt filt över skogsägarrörelsen. Det är hedrande, och modigt av dem som tog de första stegen framåt, att man lyckats se bortom trätorna och bygga något gemensamt.

Pär Fornling

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen