Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 9 maj 2018

Effektivare gränskontroller kan mota sjukdomar

Med en ökad inhemsk plantproduktion och genom att välja svenskodlade träd kan hotet från sjukdomar och skadegörare minska. Men en bättre gränskontroll är också viktigt, skriver Pär Fornling i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Under åren kring sekelskiftet var Sverige pådrivande inom EU för att begränsa långa djurtransporter. Även om problemen kvarstår började saker hända och det blev en viktig profilfråga för landet.

För att tränga igenom bruset och nå resultat gäller det att fokusera på en sak. En ny svensk profilfråga får gärna bli handeln med växter. Det är en tickande bomb som hotar skogsbruket.

Den som tittat på tv-programmet ”Gränsbevakarna Australien” kan notera den enorma skillnaden mellan att passera en EU-gräns och att komma igenom nålsögat till Australien. Dess tullverk är inte nådiga mot den som avslöjas med träföremål, frukt, växter eller fröer i väskan.

Professor Jan Stenlid, en av Sveriges främsta experter på ämnet, har berättat hur han under en taxiresa i regionen hade ett långt och ingående samtal med chauffören om vikten av ”biosecurity”. I Sverige finns inte ens något ord för begreppet. Vi är alldeles för blåögda.

Det räcker med millimeterlånga maskar i en träbit, bakterier i lite jord, eller svampar på en planta för att sprida förödande sjukdomar.

På det sättet har vi ofrivilligt fått lära oss en massa nya namn; almsplintborre (har dödat nästan alla almar), diplodia (ny farsot för tall), askskottsjuka (dödar askträd) och phytophthora (har angripit bokbestånd och är ett hot för flera trädslag).

Inkörsporten är ofta importen av växter. De kommer i krukor med jord från plantskolor där växterna vattnats med recirkulerat vatten, ett effektivt sätt att sprida smitta. De stora träden, som används i städer och parker, har ofta rest mellan flera olika plantskolor. Och ädelgranen till jul har kanske vuxit i landet, men ursprunget är en krukodlad planta från ”julgransländer” där phytophthora är ett permanent problem.

Att öka den inhemska plantproduktionen och välja svenskodlade träd tar bort många hot. Dessutom har Sverige en framstående forskning inom skogspatologi, om trädens sjukdomar. Forskarna är nya metoder på spåren för att upptäcka sjukdomsbärande växter. Grovt förenklat kan man säga växterna varnar varandra när de är angripna.

Genom att fånga upp och tolka de luftburna signalerna på molekylnivå går det att avläsa angrepp i sin linda, innan det finns synbara tecken på sjukdom. Denna och andra tekniker står på tröskeln till att bli praktiska metoder för mycket effektivare kontroller än dagens okulära besiktningar.

Enskilda skogsägare, och alla andra, kan bidra genom att vara medvetna konsumenter, vaksamma mot hängiga plantor och jordklumpar på drift. Och framför allt kan Sverige bidra till förbättringar genom att driva frågorna, satsa på forskningen och ta på sig EU:s ledartröja inom ett angeläget område inför framtiden.

Pär Fornling

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen