Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 5 januari 2018

Det kan vara dags för Södra att ta nya steg

Kanske borde Södra pröva nya ägarformer. Det skriver Knut Persson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Henrik Dammberg

Fram till Sveriges inträde i EU 1995 fanns det i stort sett en lantbrukskooperativ förening i varje bransch i alla delar av landet. Men sedan dess har mycket hänt. Slakten såldes utomlands och det som var den största mejeriföreningen har blivit en liten del av en multinationell verksamhet. Den näst största mejeriföreningen är såld till ett franskt företag.

Lantmännen har i huvudsak haft en bra utveckling och är i dag en stark förening. Men allra starkast är Södra. Även Södra har haft sina bekymmer med staten som tillfällig räddare, men det är nu mer än 30 år sedan och den moderna historien är en framgångssaga.

Viktigast och grunden för allting är att Södras verksamhet varit effektiv och gett ett bra överskott. Resultaten går naturligtvis upp och ner, men sett över en konjunkturcykel har fram för allt massatillverkningen varit mycket lönsam.

Också mycket viktigt för den starka ställningen bland medlemmarna är den kooperativa idéutvecklingen som skett i Södra. Länge hade föreningen bara ett sätt att dela ut vinster till medlemmarna, och det var att betala efterlikvid på de köp som gjorts. Men genom Södras arbete finns det nu flera andra sätt.

Det senaste verksamhetsåret delades 609 miljoner kronor ut till medlemmarna. Mest pengar, 343 miljoner, gick till efterlikvid på virkesleveranser. Medlemmarnas insatskapital ökades genom att 135 miljoner kronor fördes från det kollektiva kapitalet till individuella insatser. Till ränta på insatserna användes 124 miljoner kronor. Räntan på förlagsinsatser, som kan betraktas som frivilliga insatser, blev totalt 7 miljoner kronor.

De här nya sätten att fördela vinsten gör att även ägandet premieras. En skogsägare levererar kanske inte virke varje år, men även år utan leveranser får han eller hon som ägare del av överskottet.

När föreningen nu står så stark kan det vara dags att fundera över om det är dags att ta nya steg. Södra har goda finanser och möjlighet att engagera sig i nya verksamheter som kan gynna medlemmarna som skogsägare, men kanske ska det också ske genom kooperativ idéutveckling.

Det som är kärnan i verksamheten, alltså massabruken och sågverken, ska säkert ägas precis som i dag. Men kanske ska man pröva nya ägarformer om föreningen till exempel satsar på att tillverka flytande bränslen från skogsråvara. Ett sätt kan vara att låta intresserade mer riskbenägna medlemmar gå in som individuella ägare.

LÄS MER: Debatt: Lurendrejeri om nyckelbiotoper

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen