Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 7 januari 2021

Den svenska skogen är en framgångssaga

Skogen har alltid varit viktig för Sverige. Vi ska inte ge oss in på träets betydelse under olika historiska epoker. Men när det moderna Sverige började utvecklas med industrialiseringen under andra halvan av 1800-talet hade sågverken stor betydelse. Det slår Land Skogsbruks ledarskribent Knut Persson fast.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Land Skogsbruks ledarskribent Knut Persson.
Land Skogsbruks ledarskribent Knut Persson. FOTO: Marie Nälsén

I veckans tidning skriver Leif Öster målande om en avverkning för 50 år sedan. Då hade yxa och såg ersatts med motorsåg, men de var fortfarande ganska tunga och otympliga. Den breda introduktionen av skördare låg ett decennium framåt i tiden.

Den snabba tekniska utvecklingen har varit en förutsättning för att skogen har kunnat behålla sin konkurrenskraft och sin ställning som Sveriges viktigaste naturtillgång. Sverige och Finland har lett utvecklingen som gett dagens skogsmaskiner.

På 1970-talet fanns det en ganska stor oro för att det nordiska skogsbruket skulle konkurreras ut av plantageskogsbruket. Man diskuterade om de långa fibrerna från barrmassaveden var tillräckligt viktiga för att klara konkurrensen från oerhört snabbväxande eukalyptus med korta fibrer.

50 år senare kan vi konstatera att det gick bra. Det finns många förklaringar till det, men en viktig del är att den snabba tekniska utvecklingen har hållit nere avverkningskostnaderna. Det hade varit helt omöjligt att få tillräckligt med folk och betala dagens löner till avverkning med motorsåg.

Om det svenska skogsbruket ska behålla sin konkurrenskraft och kunna ge ersättning till skogsägarna måste den här utvecklingen fortsätta. I dag pratar vi inte alls lika mycket om konkurrensen från plantageskogsbruket, men det är lätt att förstå hur mycket enklare det är att rationalisera ett skogsbruk där träden står i helt raka rader på plan mark.

Det är rimligt att slå vakt om lokala arbetstillfällen och tycka att det inte är så bråttom med förarlösa skogsmaskiner. Men tyvärr är det ett kortsiktigt tänkande. Håller vi inte uppe konkurrenskraften i skogsbruket blir det svårt att betala tillräckligt bra löner för de som jobbar i skogen, skogsägarna får sämre ersättning och skogarna kommer att bli sämre skötta.

Det är nästan omöjligt att föreställa sig hur skogsarbetet går till om femtio år. Men det känns tryggt att tro att skogens roll som en avgörande naturresurs för Sverige finns kvar. Som för mycket annat har det både gått uppåt och nedåt för det svenska skogsbruket. Men sett över en längre tid är den svenska skogen en oerhörd framgångssaga.

Knut Persson

knut.persson@landlantbruk.se

LÄS MER: ”Äganderättsutredningen blev en naturvårdsutredning”LÄS MER: Omöjliga mål hjälper inte miljönyttan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen