Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 10 januari 2019

Avlövat förslag om ökad produktion

Skogsstyrelsens katalog över framtida möjligheter i skogen är väl försiktig tycker Land Skogsbruks ledarskribent. Förädlingen nämns alltför summariskt.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Marie Henningsson

Nu lanserar Skogsstyrelsen en katalog med förslag, ”Skogsskötsel med nya möjligheter”. Det är ett balanserat och bra helhetsgrepp, men frågan är om något fattas?

Det kanske viktigaste området, som lyftes fram i förra veckans ledare, handlar om förädling. Inte nog med att de bästa granplantorna nu växer 30 procent bättre. Till det kommer alla kvalitetsmässiga fördelar. Och vem vet. Kanske går det att få fram plantor som står emot rotröta och snytbaggar, eller tallplantor som smakar illa för älgarna.

Utredningen är lite väl försiktig när det gäller möjligheterna. Mer kan göras – och inte bara för gran och tall. Förädling av främmande trädslag nämns summariskt. Och det finns knappt något om lövträden. Det må så vara att de är marginaliserade, likväl finns tre goda skäl att satsa – riskspridning, mångfald och potentialen att bli något stort.

Dessutom handlar det om jämförelsevis väldigt små belopp.

Asken hotas av askskottsjukan. Det finns en handlingsplan för att rädda trädet genom att uppföröka motståndskraftiga plantor. Det går framåt i snigelfart. En miljon kronor skulle göra underverk, eller ännu hellre ett långsiktigt program på några 100 000 kronor om året. I sammanhanget är det småpotatis för att rädda ”livets träd” och all den biologiska mångfald som är direkt beroende av asken.

Precis som för gran kan tillväxten för björk öka dramatiskt i kombination med rakare stammar och bättre egenskaper. Det finns ett förädlingsprogram som kostar drygt en halv miljon kronor om året med en potential att göra mycket mer.

Forskarna är nära att ha nycklarna till att introducera poppel som ett snabbväxande skogsträd. Forskningsanslag är avgörande för att hålla takten. Hybridasp är en annan snabbväxare som förädlas, i första hand genom resurser från Energimyndigheten. Inte skogliga kanaler.

En klimatförändring medför att ädla lövträd kan växa i nästan hela landet. För att anpassa kommande generationers lövträd har Skogforsk ett program där man tar fram ett bra plantmaterial. Dessutom är det en enklare förädling med urval och odling av fina träd.

Prislappen är 2,5 miljoner kronor om året för tio olika lövträd. Möjligheten väcktes för några år sedan. Därefter har ingenting hänt.

Detta är något att fundera över för alla som nu fått utredningen på remiss. Svaren ska vara inne när lövsprickningen finns runt hörnet.

Pär Fornling

LÄS MER: ”En myt att nyckelbiotoperna försvinner”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen