Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 7 september 2018

”Använd din röst för att hålla demokratin stark”

Genom att gå och rösta ser man till att försvara demokratin och rättsstatsprincipen, skriver Knut Persson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson, ledarskribent i Land Skogsbruk.
Knut Persson, ledarskribent i Land Skogsbruk. FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

På söndag är det val. Under de exakt 100 år som gått sedan den allmänna och lika rösträtten klubbades igenom har Sverige haft en fantastisk utveckling. Men nu varnar alltfler för att demokratin som vi känner den kan vara hotad.

Ett villkor för demokrati är fri yttranderätt, och man kan tillägga för att demokratin ska fungera väl krävs en debatt där olika åsikter ställs mot varandra. Utvecklingen av internet verkade först främja debatten, nu skulle alla som ville ha möjlighet att framföra sina synpunkter.

Men under senare år har sociala medier snarast motverkat en väl fungerande demokrati. Alltfler samlas i sina åsiktsbubblor och kommer inte i kontakt med motargument. I sådana här miljöer blir påhitt snabbt fakta som delas med alltfler likasinnade. Riktigt illa blir det om falska nyheter planteras av utländska påverkanscentraler, hittills har det rapporterats om försök att påverka det svenska valet från Ryssland och Nordkorea.

Etablerade medier, alltså tidningar, radio och TV, har en nyckelroll för att debatten ska utgå från fakta. Vi har alla hittat fel i media, men i grunden görs tidningar och program i radio och TV av personer som har till yrke att försöka se till att det som publiceras är korrekt. Om media blir svagare försvagas också demokratin.

En annan demokratisk grundsten är det som på engelska kallas ”rule of law”. På svenska låter det mer kantigt: rättsstatsprincipen, men man skulle också kunna kalla det för rättssäkerhet. Det betyder att beslut från myndigheter inte ska påverkas av tyckande från enskilda tjänstemän eller för den delen politiker. Beslut måste grundas på lag som gäller för alla, och för att en lag ska träda i kraft måste en majoritet i parlamentet ställa sig bakom den.

Inom skogsområdet har vi tyvärr sett en försvagning av rättssäkerheten. Vad som krävs för att en avverkning ska förbjudas och hur skogsägaren i så fall ska kompenseras är inte tydligt. Det går inte heller att med säkerhet säga att reglerna tillämpas på samma sätt i hela landet.

Effekten blir att enskilda skogsägare kan drabbas mycket hårt, men också att vår demokrati blir svagare.

Även om de är få finns det exempel där demokratier övergått till diktatur. Det har aldrig skett genom ett enstaka beslut utan genom en aningslös gradvis försvagning av demokratin. Ett av de bästa sätten en enskild person har att motverka det är att använda rösträtten. Så gå och rösta på söndag.

Knut Persson

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen