Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 15 december 2017

Allt fler invånare saknar relation till skogen

Fler och fler svenskar har inte egna viktiga upplevelser av skogen, trots att de flesta snart kommer att ta in ett exemplar av Sveriges vanligaste träd.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Kanske det närmaste många kommer skogen på ett år.
Kanske det närmaste många kommer skogen på ett år.

I nästa vecka kommer de flesta familjer i Sverige att ta in ett exemplar av Sveriges vanligaste träd. Granen kommer att smyckas med ljus, kulor och barnens egenhändigt gjorda dekorationer. Det är lätt att tro att svenskarna har en djup och viktig relation med skogen.

Men för allt fler svenskar stämmer det inte. För många invandrare är skogen snarare en mörk och skrämmande plats. Även för många infödda svenskar är skogen närmast en abstrakt företeelse som man själv har svårt att relatera till.

Det finns naturligtvis fortfarande väldigt många svenskar som har skogen som sin viktigaste rekreationsplats. Hur fördelningen mellan grupperna ser ut är inte lätt att veta, men i vilken riktning utvecklingen går är uppenbart. Efter hand som tiden går är det allt fler som inte har egna viktiga upplevelser av skogen.

Likheten med vargdebatten blir allt mer tydlig. För dem som bor på landsbygden och kanske föder upp djur är vargen ett så stort bekymmer att den påtagligt begränsar deras sätt att leva. Vargens största tillskyndare finns i städer som aldrig har varg i närmiljön. Skulle en varg någon enstaka gång förirra sig till Stockholms utkanter blir det stort hallå och på det ena eller andra sättet har den snart försvunnit.

För skogen betyder det att de som bor på landsbygden och kanske har en del av inkomsten från skogen riskerar att få allt mindre att säga till om hur skogen ska skötas. En gammal välskött skog blir lätt en nyckelbiotop med ett oklart rättsläge där skogsägarens handlingsmöjligheter begränsas. Många som sympatiserar med att begränsa skogsbruket gör det i en teoretisk mening, de har inte ett eget förhållande till skogen.

Vad ska man då göra åt detta? Ett sätt kan vara kampanjen med avsändaren Svenska Skogen, som gått i många medier under året. Vilken effekt kampanjen har haft kommer att mätas i januari, men i allmänhet är det mycket svårt att påverka starka allmänna trender. Men även om det är svårt får det naturligtvis inte bli en ursäkt för att inte försöka. Kampanjen är välgjord och får förhoppningsvis en viss betydelse.

Ett aktivt skogsbruk har många starka miljöargument. I Sverige har skogen en nyckelroll för att bryta beroendet av fossila bränslen och minska klimatpåverkan. Det gäller till exempel att ersätta bensin och diesel med bränslen som bygger på skogsprodukter, och att ersätta betong med trä i byggnader.

Knut Persson

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen