Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 10 december 2020

”Äganderättsutredningen blev en naturvårdsutredning”

Det regler och formalia som blir skogsutredningens lösning, i stället för att lita på skogsägarens glädje i att sköta en fin skog, skriver Knut Persson i sin skogsbruksledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson, ledarskribent för Land Skogsbruk.
Knut Persson, ledarskribent för Land Skogsbruk.

Veckan efter skogsutredningen lämnade sitt betänkande på 1 200 sidor, känns det befogat att ställa en mycket grundläggande fråga: Vad är det som gjort Sverige till ett framgångsrikt skogsland med mycket välskötta skogar? Är det engagerade och kunniga skogsägare som generation efter generation gjort våra skogar allt bättre, eller är det politiker och tjänstemän som tänkt ut ett finmaskigt regelverk?

Få lär lägga sin röst på att det är regelverket som varit avgörande. Ändå är det regler och formalia som blir utredningens lösning, i stället för att lita på skogsägarens glädje i att sköta en fin skog.

Uppdraget var det motsatta. Överenskommelsen mellan regeringen, centern och liberalerna var tydlig. Punkt 26 i januariöverenskommelsen fick titeln: Värna och stärk den privata äganderätten till skogen. I det här sammanhanget är den viktigaste aspekten av äganderätten att man litar på skogsägarens förmåga att sköta sin skog efter eget huvud. Den rätten kan inte vara oinskränkt, men det var alldeles tydligt i vilken riktning politiken skulle ändras.

Kanske gick utredningen snett från början. Skogspolitiken har traditionellt hanterats av jordbruksdepartementet, numera omdöpt till landsbygdsdepartementet, men den här utredningen fick sin hemvist i miljödepartementet. Det är ju samma regering och borde inte ha så stor betydelse, men det är ett departement som styrs av miljöpartiet och det betyder att personal till utredningen hämtas från den sfären.

En ganska träffande kommentar när utredningen presenterades var att beställningen var en äganderättsutredning, men det blev en naturvårdsutredning. Nu är det upp till politikerna att sortera fram vad som kan användas och vad som ska läggas åt sidan.

För den del av centern som har sin hemvist i landsbygden var punkten om äganderätten till skogen ett viktigt skäl att gå in i samarbetet med regeringen. Blir det inte en tydlig förbättring har ett viktigt skäl till samarbetet fallit.

Det är antagligen överdrivet att hävda att skogspolitiken kommer att avgöra vem centern vill samarbeta med efter valet 2022. Men frågan kan naturligtvis ställas om det trots en överenskommelse är alldeles omöjligt att komma fram i viktiga frågor med den nuvarande regeringen. Om skogspolitiken får avgöra är moderaterna och kristdemokraterna mycket mer naturliga samarbetspartners.

LÄS MER: Omöjliga mål hjälper inte miljönyttanLÄS MER: Starka miljöskäl att bygga i trä

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen