ledare 26 februari Hög tid att kurera beröringsskräcken Helt säkert är familjeskogsbrukare de främsta ambassadörerna för svenskt skogsbruk. Det finns all anledning att låta dem bli mer synliga i omvärlden, skriver Pär Fornling.
ledare 19 februari Sverige behöver ett trähus som gör avtryck Det är märkligt att Sverige inte redan har en profilerad offentlig byggnad i trä, men det är inte för sent att börja bygga nu, skriver Knut Persson.
ledare 11 februari Sveaskog bör hitta sin roll och försvara den Om inte Sveaskog hittar och försvarar sin roll finns det risk för att bolaget säljs ut och berikar privata investerare, skriver Pär Fornling.
ledare 5 februari Tänk på att vår skog används till nödvändiga saker Två nya filmer om skogsbruk visar tydligt i hur olika världar debattörerna lever. Men glöm inte att skogen används till nödvändiga saker, påpekar Knut Persson i sin ledare.
ledare 28 januari Kulturen visar vägen för träets möjligheter Väldigt mycket i skogsbruket handlar just nu om destruktiva debatter. I stället behöver vi visioner och verktyg för att fortsätta utveckla skogsbruket och ta vara på möjligheterna, skriver Pär Fornling.
ledare 21 januari Ovanligt stor osäkerhet för skogsägare På längre sikt finns det inte någon tvekan om att efterfrågan på massaved är stor. Men det är fortfarande stor osäkerhet om betalningsförmågan för biobränslen, skriver Knut Persson.
ledare 14 januari Träd fram mot en gemensam värdegrund De många konflikterna i skogsbruket handlar om hur skogen ska brukas, men i botten finns, trots allt, ett gemensamt, passionerat, förhållande till träd, skriver Pär Fornling i ledaren.
ledare 7 januari Den svenska skogen är en framgångssaga Det slår Land Skogsbruks ledarskribent Knut Persson fast.
ledare 18 december 2020 Glättade visioner om naturturismen ”I flera av landets kommuner är minst vart femte arbetstillfälle kopplat till skogsbruket”
ledare 10 december 2020 ”Äganderättsutredningen blev en naturvårdsutredning” Land Skogsbruks ledarskribent om den politiska agendan i skogsutredningen.
ledare 2 december 2020 ”I en kommande akt måste politikerna in på scenen” Det rimliga vore att först formulera ett tillväxtmål för produktion och klimat, för att kunna väga detta mot avsättningar till naturvård.
ledare 20 november 2020 Målen måste vara tydliga och inspirerande Målen med svenskt skogsbruk borde vara handfasta för att öka produktion, mångfald och klimatnytta. Och att uppmuntra markägarna att förvalta den egna skogen, skriver Pär Fornling i sin ledare.
ledare 13 november 2020 Omöjliga mål hjälper inte miljönyttan Det är självklart att skogsbruket måste ta ett stort ansvar för miljön i skogen. Men är miljömålen i Levande skogar i praktiken inte omöjliga att uppnå, frågar sig Knut Persson.
ledare 6 november 2020 Att inte bruka är att missbruka Aktivt brukade skogar, med växande virkesförråd, är bäst för klimatet. Passivitet är inte lösningen. Men man kan förstås bruka med andra mål i sikte, exempelvis miljö och mångfald, skriver Pär Fornling i sin ledare.
ledare 30 oktober 2020 Starka miljöskäl att bygga i trä Trä som används till långsiktigt byggande minskar koldioxidhalten i luften. När trädet växer binder det koldioxid och om träet inte eldas upp eller ruttnar är koldioxiden borta under lång tid framåt, skriver Knut Persson.
ledare 23 oktober 2020 Fler trädslag, fler möjligheter och färre risker Klimatförändringar ökar risken för skadedjursangrepp i skogen. Men varken industrin eller politikerna vill pröva nya trädslag. Medan klimatet blir varmare är frågan iskall, skriver Pär Fornling.
ledare 15 oktober 2020 Väl använda pengar till forskningen Det är bra att regeringen i årets budgetproposition startar ett skogsskadecentrum på Sveriges lantbruksuniversitet. Med tanke på att skadorna är så stora är det väl använda pengar, skriver Knut Persson i en ledare.
ledare 8 oktober 2020 Lång resa bort ifrån Saltsjöbaden "Det finns knappast någon vilja att mötas i samtal".
ledare 2 oktober 2020 Privata ägare bäst på att sköta skogen Vår gällande grundlag är faktiskt en utmärkt utgångspunkt för äganderätten. För att inskränka skogsbruket krävs det väldokumenterade skäl och ägaren måste få ersättning, skriver Knut Persson i sin ledare.
ledare 29 september 2020 Maximera naturvårdsnyttan - inte arealen reservat Aktiva åtgärder för en effektiv naturvård är något helt annat än att passivt bilda reservat. Det handlar om mesta möjliga nytta på minsta möjliga hektar. Här behövs uppfinningsrikedom och forskning för att hitta rätt, skriver Pär Fornling.