ledare 12 maj Att öka tillväxten måste vara fokus i debatten Om skogen i framtiden ska kunna spela en ännu större roll behöver den växa ännu mer. Att öka tillväxten måste därför bli fokus i skogsdebatten, skriver Knut Persson.
ledare 5 maj Skogsbrukets samhällsinsats ska inte trollas bort Det är svårt att vänja sig vid absurditeten i de parallella verkligheter som närmast cementerats i svensk skogsdebatt, skriver Ester Hertegård.
ledare 28 april Byt perspektiv från hot till möjligheter Under överskådlig tid förblir tall och gran ryggraden i svenskt skogsbruk, men man kan inte blunda för hoten med ett förändrat klimat. Riskspridning är bra, skriver Pär Fornling.
ledare 21 april Avverkningen i skogen måste öka Fokus har legat fel i debatten om skogen under ganska lång tid. Det handlar inte om att minska avverkningarna utan om att de måste öka. Och då måste tillväxten öka, skriver Knut Persson.
ledare 14 april Skogsutredningen fick sansat resultat till slut Regeringens proposition gick igenom när Skogsutredningen klubbades i riksdagen. Det skickar en signal till Skogssverige om hur viktig äganderätten är, skriver Ester Hertegård.
ledare 7 april Bjud in till auktion och sluta trampa vatten Det behövs en mental omställning och vilja för att ta tillvara på skogens potential som biodrivmedel. Kunskapen är nämligen inte problemet, skriver Pär Fornling.
ledare 24 mars Granifieringen uppstod inte ur tomma intet Gran som huvudplanta på mager mark ska inte längre anses vara godkänd föryngring. Skogsstyrelsens nya föreskrifter gör att skogsägare troligen får betala ett högt pris kommande år, skriver Ester Hertegård.
ledare 17 mars En ny boll i luften för skogens jonglörer Massiv vedhuggning gjorde att vi klarade energikrisen under beredskapsåren. På köpet lades grunden till dagens fina skogstillstånd genom att vedhuggarna gallrade skogen, skriver Pär Fornling.
ledare 10 mars Att äga skog och mark är alltid säkert En vandring i skogen kan vara ett bra sätt att få en välbehövlig motvikt till den ständigt pågående krigsrapporteringen, skriver Knut Persson.
ledare 3 mars Familjeskogsbruken är inga försökskaniner Förhoppningsvis faller den verklighetsfrånvända versionen av artdirektivet snart på sin egen orimlighet. Men det är ändå tråkigt att det gång på gång tillåts bli lekstuga kring svenskt skogsbruk, skriver Ester Hertegård.
ledare 24 februari Sy EUs ledartröja i fiber från skogen Medan vi bemöter varje ny skogsfråga i Bryssel med att EU inte ska syssla med skog händer det i alla fall. Politiken och lobbyarbetet att hålla skogen utanför har uppenbarligen misslyckats, skriver Pär Fornling.
ledare 17 februari Industrin går rekordbra - men skogsägarna står och stampar Stora Enso fördubblade vinsten, SCA fördubblade drygt sitt resultat, Billerud Korsnäs nästan tredubblade resultat. Men under samma period steg sågtimmerpriset med nio procent medan massavedspriserna sjönk med fem procent, skriver Knut Persson.
ledare 10 februari Medierna inte neutralt nyfikna på skogsbruket Ett mått på om det finns en agenda bakom journalistiken är vad som publiceras. Ett annat minst lika viktigt mått är vad som inte publiceras, skriver Ester Hertegård.
ledare 3 februari Kooperativa företag med en tydligare profil Det är roligt att höra hur Södras nye medlemschef Henrik Andersson, med en lång karriär inom Ikea, talar om styrkan i det kooperativa företaget, skriver Pär Fornling.
ledare 27 januari Låt inte skattesystemet hindra övergången till biobränsle Staten gör verkligen inte den här övergången till biobränslen smidig. Det vore rimligt att det inte utgick energiskatt och koldioxidavgift på biobränsledelen, men så är det inte, konstaterar Knut Persson.
ledare 21 januari Revanschdags för svenska skogsbrukets rykte Utan det öppet kritiska Miljöpartiet i regeringen kan svenskt skogsbruk i framtiden förhoppningsvis hanteras bättre. Skogen finns definitivt med på agendan inför valet i höst, skriver Ester Hertegård.
ledare 13 januari Ett aktivt skogsbruk med mål och visioner Utmaningen för politiken är se möjligheterna och formulera tydliga och inspirerande mål. Det aktiva skogsbruket behöver uppmuntran och visioner, skriver Pär Fornling.
ledare 6 januari När är det färdigkäbblat om hyggesbruket? Hur länge ska den orimliga svartmålningen av trakthyggesbruket få fortsätta? Och hur mycket skog, arbetstillfällen och förnybar råvara hinner förloras under tiden, undrar Ester Hertegård.
ledare 23 december 2021 Det finns anledning att vara optimistisk Det finns anledning för skogsägarna att vara optimistiska om framtiden. Trots osäker politik och skogsdebatten är skogen en mycket viktig del i klimatarbetet, skriver Knut Persson.
ledare 16 december 2021 Lär av Gustav Vasa och gör precis tvärtom De naturvårdsträd som lämnas vid avverkningar betyder mycket för mångfalden och är bevis för att det både går att bruka skog och skapa biologisk mångfald, skriver Pär Fornling.