Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 april 2019

”Visa tacksamhet för toalettpapperet”

Bonden har näst intill hjältestatus hos alla Stureplanshipsters, skriver Land Skogsbruks krönikör, som tycker att de även borde hylla skogsägarna.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Det är ytterst besynnerligt att det i vissa kretsar anses vara helt okey att odla ärtor, men riktigt illa att odla tall, tycker krönikören Ida Oderstål.
Det är ytterst besynnerligt att det i vissa kretsar anses vara helt okey att odla ärtor, men riktigt illa att odla tall, tycker krönikören Ida Oderstål.

De allra flesta är rätt överens om att uppodlad och välskött jordbruksmark är bra. En frodig vall, en blommande potatisåker, ett gult rapsfält eller en betad hage ger en positiv känsla. Vi förknippar brukad jord med en välmående natur och en levande byggd. Bonden, framförallt om hen är specialiserad på växtodling har näst intill hjältestatus bland alla Stureplans-hipsters.

Logiken är enkel. Alla måste äta, det gör vi varje dag och det är svårt att inte ta notis om var maten kommer ifrån. Vi vet att all mat på ett eller annat sätt har sitt ursprung i jorden. Den som bearbetar jorden, sår och skördar är alltså viktig och gör ett betydelsefullt jobb för allas välmående och överlevnad.

Jag finner det därför märkligt att samma hipsters kan vräka ur sig illasinnade kommentarer om bonden som valt att odla och skörda tallar och granar på sin mark. Man pratar nedlåtande om ”tallplantage” och säger sig avsky ”monotona granfält”.

Det här är märkligt, främst därför att lika väl som att vi måste äta mat varje dag måste vi ha tak över huvudet, värme samt möjlighet att uträtta våra behov. När vi går på toa borde alla, och då menar jag ALLA, även hipsters och självutnämnda ”miljökämpar” vara tacksamma över våra tallplantage.

Någon app som torkar oss i arslet finns det inte vare sig i app-store eller i play-butiken, och vem tror på allvar att plast skulle vara ett trevligt alternativ? Nä, jag finner det ytterst besynnerligt att det i vissa kretsar anses vara helt okey att odla ärtor men riktigt illa att odla tall.

Endera har man inte tänkt klart eller så har man inte tänkt alls när man säger sig vara motståndare till skogsbruk. Bara för att det går väldigt många år mellan skogsbondens skördetillfällen betyder det inte att det är ett sämre sätt att odla, hen har bara valt en annan gröda.

Ida Oderstål

Skogsentreprenör

Relaterade artiklar

Till toppen