Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 september 2019

Visa respekt på och för våra skogsbilvägar

Skogsbilvägar är gjorda för att användas. Men på rätt sätt och i rätt tid, skriver Jenny Karlsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Jenny Karlsson.
Jenny Karlsson. FOTO: Fotograf Viveka Österman

Så här i jakt- och bärplockartider får skogsbilvägar och odlingsvägar betydligt mer användare och med ökat körande så blir också konfliktrisken större.

Konflikt? Ja, de allra flesta som använder vägarna är ju förståndigt folk och det är inte där problemet ligger. Men ibland stöter man på människors okunskap, att det finns ett högre syfte med vägen än att allmänheten ska nå naturen på så ett enkelt sätt som möjligt:

”Men va, den här bommen är låst!?” Man inser inte att den är låst för att man inte önskar trafik; för att vägen är svag efter ett intensivt regnande, eller för att skogsavverkning pågår längre in, eller helt enkelt för att saker och ting inte får vara i fred. Istället klipper man i värsta fall upp låset.

”Nog kan jag parkera här på vägen, kanten ser svag ut och inte är det någon som ska förbi”. När då timmerbilen, som varit och lastat längre in efter vägen, kommer med fullt lass och inte kommer förbi så kan man ju tänka sig ordvalet. I bästa fall räcker det med att tuta intensivt för att få dit bilägaren. I värsta fall får man tillkalla och invänta bärgare. Att ofrivilligt stå och vänta några timmar ställer till det rejält med både inkörd volym och chaufförsskiftbyten.

”Åh nej, nu har de plogat vägen, det var ju perfekt att rida i djupsnön eller bränna på med skotern!” Ja, den är ju gjord för att transportera virke på. Om den då plogas så är det just för att det ska ske.

”Nå’n har ju redan kört och spårat sönder för mig så jag kör.” Men så tråkigt att du körde fast för att vägen inte höll. Jaså, du behöver bogsering, det blir 500 kronor för att komma dit med traktor. ”Är du galen, det tänker jag inte betala!”

”Men vilken fin väg! Här går det att köra fort!” Att sen det dyrbara gruset sprutats ut i diket eller vägrenen där det inte gör någon nytta tänkte man inte på.

Ja, det var några av de scenarier man kan stöta på kring sin skogsväg, som man oftast bekostar själv. Man kan också göra som vårt jaktlag gör – varje år betalas en vägavgift till alla vägägare, för eventuellt nyttjande och slitage. Då kan jägarna med gott samvete och klokt förstånd använda vägen, stänga bommar efter sig och köra så vägkroppen pressas jämt – det vill säga göra nytta istället för att orsaka skada.

Att prata med varandra och använda vårt sunda förnuft gör att vägkonflikter undviks. Vägarna är ju gjorda för att användas, men på rätt sätt och i rätt tid.

Jenny Karlsson

skogsägare, ordförande LRF Norrbotten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen