Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 23 april 2020

”Vill ha friheten att göra det jag vill – även kvinnor använder motorsåg och kör skogsmaskin”

Man ska inte behöva ha en massa muskler för att jobba i skogen, tycker Marit Bohlin. Det är faktiskt 2020 och vi mår alla lite bättre av att det blir mer jämställt i skogen.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Marit Bohlin skriver krönikor i Land Skogsbruk.
Marit Bohlin skriver krönikor i Land Skogsbruk. FOTO: Istock/privat

Begränsningar, det finns massor och av olika art, men en som jag stött på några gånger är muskler. Jag saknar muskler vid vissa moment. Ett av dem är när jag ska koppla skogsvagnen till vår jordbrukstraktor. Ventilpaketet är i och för sig inte så tungt, men med dess slangar och avstånd samt lyfthöjd så är det helt omöjligt.

Jag skulle kunna köra hårdare på gymmet med målet att klara detta moment själv, men det är inte riktigt där det skaver. Jag vet att det i dag finns andra system som är enklare. Men faktum kvarstår – konstruktionen är fruktansvärt opraktisk. För något år sedan finns jag nys om att det fanns ett hjälpmedel att fästa på vagnen som håller ventilpaketet uppe, vilket innebär att det inte behövs några lyft.

Tiden har gått men för ett tag sedan kom idén upp igen och jag ringde tillverkaren. Jo, det skulle passa på vår vagn och jag fick numret till en återförsäljare. Jag ringde återförsäljaren som kom med det lite oväntade svaret: ”En så’n kan du ju bygga själv”. Jaså, det säger du tänkte jag, men jag har varken svets eller för den delen tid över?

Faktum är att ett av Sveriges största maskinföretag hade sålt fyra sådana hjälpmedel i hela landet. Jag blev förvånad. Hur många är vi som står och svettas när våra ventilpaket ska sättas fast på traktorn?

Jag tänkte på hur många skogsdagar och skogsmässor jag varit på, där jag aldrig sett detta hjälpmedel. Det kanske är märkligt, men det får mig att tänka på kvinnligt och manligt.

Det är ju inte konstigt att det finns så få självverksamma kvinnor om man ska behöva vara Sveriges starkaste för att ens kunna koppla en skogsvagn. Köra ekipaget är ju inga problem. Och tänker jag vidare så är det väl likadant oavsett vilket redskap jag ska koppla, det är inte byggt för kvinnor. Eller rättare sagt, det är byggt av och för män.

Det är likadant när jag försökt handla skyddsutrustning. Byxor i rätt storlek men framförallt rätt passform kräver ett omfattande sökande eller finns helt enkelt inte. Likaså med skor, min storlek finns nästan aldrig i butik. Jag har varit arg så många gånger och tagit kontakt med de leverantörer som finns.

Det är väl inget konstigt med att man som kvinna använder motorsåg eller kör skogsmaskin. Det är faktiskt 2020 och jag vill ha friheten att kunna göra det jag vill utan att ha en massa hinder i vägen. Mår vi inte alla lite bättre av att det blir mer jämställt i skogen?

Marit Bohlin,

Blivande skogsägare, LRF Ungdomen

LÄS MER: Marit Bohlin: ”Kan skogen bli till guld i framtiden?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen