Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 januari 2019

Variationen är bra och bör behållas

Ägandet av den svenska skogen är uppdelad på flera tårtbitar. Det ger variation och den bör vi jobba för att bibehålla, skriver Marit Bohlin i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Marit Bohlin
Marit Bohlin FOTO: Mostphotos/Lasse Hejdenberg

Ägandet av svensk skogsmark kan illustreras med en tårta. Halva tillhör privata skogsägare, en kvart tillhör privata bolag och den resterande delen hör till staten, kyrkan med flera. Det är en fördelning som har sitt ursprung från början av 1900-talet då riksdagen införde bolagsförbudslagen.

Meningen var att hindra bolag från att köpa mer mark från bönderna i norra Sverige. Därefter har den fjärdedel som ägs av privata bolag hållits konstant.

Jag anser att denna fördelning är bra. Hälften av skogsmarken ägs av en mängd skogsägare som alla har olika sätt att sköta sin skog. Eller ja, sätten kanske till viss del är relativt lika men målet kan variera. Det bäddar ändå för att kunna vidareutveckla debatten som idag kan vara lite väl mycket av att stad och land inte alltid går hand i hand.

Variation är något bra och något som vi behöver arbeta för att bibehålla. Idag kan vi inte vara säkra på hur skogsägandet ser ut om 20-30 år. Vill kommande generationer äga skog? Kommer urbaniseringen att fortsätta? Jag tror att vi skogsägare har nytta av att visa hur det är att vara skogsägare, vad vi gör och varför.

Vi behöver bli mer transparenta och visa upp den variation som finns och det är inte bara i skogen. Variation är något bra. Även i slutledet, där någon ska förädla vår skog, behövs variation.

Som skogsägare är det i dag lätt att kanske ta för givet att det alltid ska finnas någon som förädlar och betalar för den skog som produceras. Jag ser inte det som självklart. Diskussionerna som förs är att skogsråvaran inte kommer att räcka till för allt som skogen kan ersätta, men vad talar vi då om?

Är det timmer eller massaved vi menar? Även här behöver vi ställa oss frågan om det är någon som vill fortsätta att driva industri i olika storleksklasser.

Ett gott exempel är lövträ där industrierna knappast duggar tätt. Ska marknaden få bestämma vad som ska produceras eller ska vi presentera vad vi kan producera. Frågan är helt klart intressant med tanke på de omloppstider och den variation som diskuteras idag.

Nu är inte allt bara svart och vitt. Vi sitter ju på en fantastisk resurs, men det jag menar är att vi alla behöver hjälpas åt att lyfta fram vår bransch. När var du senast på ett evenemang, middag eller dylikt och pratade om skog? Var stolt över att arbeta inom skogen eller vara skogsägare, men ta också alla tillfällen i akt att berätta om det du gör.

Marit Bohlin

Skogsägare, LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen