Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 25 november 2018

”Varför vill inte miljörörelsen ta vara på energin?”

Det är fel att säga nej till användning av biobränsle från skog i Sverige. Vi har ett system där biomassan ständigt växer, något som är bra för klimatet, skriver krönikören Ida Oderstål.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ida Oderstål, skogsentreprenör och krönikör i Land Skogsbruk.
Ida Oderstål, skogsentreprenör och krönikör i Land Skogsbruk. FOTO: Rolf Segerstedt

Nej, nej, nej!

Det är tydligen modernt att säga nej. Miljöorganisationer världen över går nu ut gemensamt och säger nej till bioenergi från skog. ”Skydda skogen” i Sverige är en av dem som skrivit under protestlistan. Man menar att tron på biobränslen som klimatets frälsare är en villfarelse och hävdar att skogarna bör skyddas i stället.

Visst, på många håll i världen, där skog skövlas hänsynslöst utan eftertanke, är naturligtvis ett bevarande och en återuppbyggnad det enda rätta, men att svenska ”Skydda skogen” också ställer sig bakom detta ger helt fel signaler.

I Sverige ökar kolinlagringen i skogen varje år. Vi har ett skogsbestånd där biomassan ständigt växer, något som naturligtvis är positivt för klimatet. För att bromsa klimathotet bör vi i stället för att bromsa trycka på gasen. Ett ännu effektivare nyttjande av våra produktionsskogar och en satsning på bioenergi skulle kunna göra Sverige klimatneutralt i ett litet nafs. Enligt vissa forskare är vi nästan där redan nu och ändå lämnar vi här i norr kvar all grot (grenar och toppar) i skogen. Det är helt enkelt inte lönsamt att ta vara på den här suveräna produkten, andra energikällor är fortfarande billigare. Men när vi lämnar en gren på marken bryts den ner inom ett par år, förmultningsprocessen frigör växthusgaser. Det här händer oavsett om grenen passerat genom en motor i form av bränsle eller om den legat kvar på marken. Varför vill då inte ”Skydda Skogen” säga ja till att ta vara på energin?

Säger vi nej till kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, fossila bränslen men även biobränsle återstår inte så mycket att säga ja till, men kanske ligger den retoriken lite i tiden, i alla fall här i Sverige. Jag tänker på regeringsbildningen där de flesta verkar säga nej till det mesta.

Visst vore det härligt om solenergin skulle täcka vårt energibehov, eller om vi kunde uppfinna en alldeles ny superenergi som varken skulle påverka miljön eller vara speciellt dyr. Men just nu måste vi vara lite realistiska. Drömmar och fantasier ska man ha, men jag säger som min morfar brukade säga: ”Om de hade haft ett rejält arbete hade de inte haft tid att tänka ut så mycket dumheter”.

Ida Oderstål, skogsentreprenör

LÄS MER: ”Vanvårda inte Sveriges kassako”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen