Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 juni 2021

Varför synar ingen aktivisternas budskap

Vem ska man tro på, tro på, tro på ...? Vi ser och hör det om och om igen, de osanna budskapen som med ett knapptryck sprider sig likt gasbränder på sociala medier, i radio, tv och tidningar. Argumenten sväljs med hull och hår och skapar kortslutning i vanligt folks förnuft.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbotten.
Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbotten.

Jag syftar på att skogsbruket i ett trollslag gick från att vara så viktigt i klimatarbetet, till att nu ses som stora stygga vargen. Något som är ungefär lika sant som att jorden är platt.

Här i Norrbotten har vi haft en långvarig blockad av Sveaskogs maskingrupper inför föryngringsavverkning i produktiv skog. Blockaden gjordes av hitresta sponsrade proffsaktivister från gud vet var, och har hejats på som om den vore Davids kamp mot Goliat av en del av allmänheten, framförallt i södra Sverige. En efter en har dessa aktivister fått komma till tals i direktsändningar, i tidningsartiklar och på sociala medier och basunerat ut: ”Här fälls den sista naturskogen, mångfalden försvinner, renarna har ingenting att äta. Skogsmissbruket förstör planeten och Sverige är sämst i världen på skogsbruk.”

Det är fel, fel, fel, men ingen journalist ställer några motfrågor eller synar aktivisternas budskap. Medias roll att vara objektiv och låta båda sidor komma till tals blir allt mer sällsynt. För många medier handlar det nu mest om att få flest klick. Och myten blir till sanning. Aktivism, sanningsförvrängning och blockader blir därmed en accepterad väg till förändring och ”kunskap”.

Så jag undrar: När ska Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket som ansvariga myndigheter gå ut med fakta och gjuta olja på vågorna? När ska de tala om vad en naturskog är, förklara vad ett avverkningstillstånd innebär och om kravet på återplantering? När ska de upplysa om hur mycket skog det finns i Sverige och att det faktiskt är just att skogarna brukats under sin omloppstid, som skapat de skogar vi har i dag? Det är hög tid att beskriva skogens ekonomiska värde. Vad exakt bidrar skogsbruket med i kronor till vår regionala välfärd, jobben och företagen?

Om vi vill ha levande skogslän så är inte lösningen att stoppa skogsbruket och skydda massor med arealer, för om det försvinner så hamnar pengarna någon annanstans och flyttlassen kommer att ringla. ”Norrbotten är ju så tråkigt, det är ju bara skog”, har jag nedlåtande fått höra från det att jag var liten. Ja just det, det är klart att vi ska bruka den då.

Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbotten

LÄS MER: Vi återgår till väglöst landLÄS MER: Jakt är nödvändig för att skapa balans

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen