Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 22 september 2018

Vanvårda inte Sveriges kassako

Varför fick inte skogen, som är en sådan kassako, mer uppmärksamhet i valdebatten, undrar krönikören Ida Oderstål.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ida Oderstål, skogsägare och skogsentreprenör.
Ida Oderstål, skogsägare och skogsentreprenör.

Som företagare drömmer man ofta om den fantastiska affärsidén, som ska leda till framgång och livslångt välstånd.

Om man fick önska fritt skulle man önska en affärsrörelse som kunde ge inkomster på mer än 100 miljarder kronor årligen, ha 70 000 personer anställda och sysselsätta ytterligare 30 000 underentreprenörer. Man skulle bara behöva använda en gnutta av råvarulagret varje år och det skulle växa av sig självt. Det låter verkligen som en saga full av magi.

Den drömmen har gått i uppfyllelse för aktiebolaget Sverige, och den magiska affärsrörelsen är inget annat än vår skogsindustri. Exportvärdet på vad skogen levererar uppgår årligen till 132 miljarder kronor och vi sysselsätter 100 000 företagare och anställda.

Det bästa av allt är att vi inte avverkar mer än 1 procent av skogen varje år. Dessutom har vi de senaste 90 åren fördubblat vårt skogsförråd. Vi har alltså ett råvarulager som hela tiden växer och ökar i värde.

Vem som helst borde inse att den magiska lyckobringare som skogsindustrin är för Sverige borde vårdas ömt, skyddas och omhuldas. Vi förfogar över en skatt som inte borde tas för given.

Varför fick då skogen så lite utrymme i valdebatten? I slutdebatten där alla partiledare deltog nämnde bara en av dem i alla hast skogens betydelse.

Googlar jag “riksdagsval 2018 skog” får jag upp nio artiklar från WWF och Naturskyddsföreningen som alla handlar om att begränsa skogsbruket. Därefter följer en artikel från tidningen Elle med rubriken “Så skulle Disneykaraktärerna rösta i riksdagsvalet 2018”.

Snövit är Liberal, då hon är rojalist och gärna anställer en hushållerska. Nasse med sin ständiga rädsla för det okända är Sverigedemokrat och Lady Marion som trivs bäst i skogen är Centerpartist. Först på söksida två hittar jag en artikel från Föreningen Skogen. En intressant artikel som handlar om heta skogsfrågor inför valet.

Naturligtvis måste vi handla med största varsamhet då skogen rymmer så många andra värden än bara ekonomiska, men vad är det för trams vi håller på med? Skogen är en kassako, men en ko som inte ges goda förutsättningar och bra villkor blir snart en sinko som riskerar att slås ut.

Nu håller vi tummarna för att vi får en förnuftig regering som kan fatta beslut och att de som blir ministrar inte enbart kommer att använda Google för att söka information om svenskt skogsbruk.

Ida Oderstål

Skogsägare och skogsentreprenör

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen