Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 november 2017

Vad innebär förvärvstillstånd?

FRÅGA: Jag funderar på att köpa en skogsfastighet och brukar läsa fastighetsbeskrivningar. Då har jag stött på termen ”förvärvstillstånd” och undrar därför vad det är för något?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult.
Vibeke Alstad, LRF Konsult. FOTO: Ann Lindén

EXPERTENS SVAR: Förvärvstillstånd är en term som återfinns i Jordförvärvslagen (JFL), den lag som reglerar vem som får köpa en lantbruksfastighet. Syftet med lagen är att begränsa juridiska personers ägande och dessutom främja bosättning och sysselsättning i glesbygd.

I Sverige har vi sedan slutet av 1980-talet en så gott som fri marknad för skogsfastigheter, vad gäller fysiska personer. Det innebär att i stort sett vem som helst kan köpa skog i Sverige, både svenska och utländska medborgare. Förvärvstillstånd, som beviljas av länsstyrelsen, krävs bara om fastigheten är belägen inom glesbygds- eller omarronderingsområde. (Vilka församlingar som räknas som glesbygdsområde där du bor kan länsstyrelsen svara på.)

Om köparen redan bor i glesbygdsområde, i samma kommun som fastigheten ligger i, krävs inget förvärvstillstånd. Förvärvstillstånd krävs heller inte om förvärvaren är make/maka eller barn till säljaren.

För en juridisk person, till exempel ett bolag, är det däremot fortfarande svårt att få köpa skog. För juridiska personer krävs alltid förvärvstillstånd, om säljaren är en fysisk person. Detta gäller, förutom bolagen, även stiften och kommunerna.

För att de stora skogsbolagen ska få köpa mark, som inte redan ägs av en juridisk person, krävs att de har sålt motsvarande areal någon annanstans. Bakgrunden till detta är att man från lagstiftarens (statens) sida vill behålla balansen mellan enskilt och storskaligt ägande. Enskilda privata skogsägare äger drygt hälften av den svenska skogsmarken.

Rent praktiskt går det till så att den som köpt en lantbruksfastighet ansöker om förvärvstillstånd hos den aktuella länsstyrelsen. För att länsstyrelsen ska pröva förvärvet tas en avgift om lägst 3700 kr ut.

Vibeke Alstad,

Skogsekonom och jägmästare

LRF Konsult

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen