Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 januari 2018

Vad innebär Förnyelselagen?

Jag har hört att man måste förnya sina gamla servitut innan 2019 för annars försvinner de, stämmer det?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult.
Vibeke Alstad, LRF Konsult. FOTO: LRF Konsult

Nej, det stämmer inte! Du har hört talas om en lag som heter Förnyelselagen och som innebär att fastighetsregistret ska rensas från gamla rättigheter som inte längre används. Man uppskattar att det finns ungefär 500 000 inskrivningar som berörs av Förnyelselagen. De rätter som omfattas är till exempel avtalsservitut och vissa nyttjanderätter. Gammalt innebär i detta sammanhang 50 år vilket gör att det som berörs är inskrivningar gjorda före den 1 juli 1968. Är inskrivningen gjord senare omfattas den inte av Förnyelselagen.

Officialservitut omfattas inte av lagen, inte heller tomträtter eller rätter kring vattenkraft och vattenreglering. Detta gör att de allra flesta servitut som rör vägar inte berörs för de är oftast skapade i samband med en lantmäteriförrättning och är därmed officialservitut (kallas ibland för lantmäteriservitut).

Vanliga avtalsservitut, som alltså kan omfattas, är servitut för kraftledningar, avloppsanläggningar eller vattenbrunnar. Nyttjanderätter kan till exempel vara jakt eller fiske som en tidigare ägare förbehållit sig då en fastighet sålts.

Men det som alltså kan försvinna den 1 januari 2019 är inskrivningen av rättigheten, det innebär inte att rättigheten i sig upphör att gälla! Man ska ändå vara noga med att förnya inskrivningen av sina rättigheter för annars kan det bli problem när fastigheter i framtiden byter ägare, i värsta fall kan rätten då upphöra att gälla.

Den som kan förnya inskrivningen är den som innehar rättigheten, äger du en fastighet som belastas kan du inte förnya inskrivningarna utan det måste du uppmana rättighetsinnehavarna att göra. Det räcker att anmäla förnyelse, man behöver inte skicka in avtalet på nytt och förnyelsen av avgiftsfri. Kommer man däremot i efterhand på att man har glömt att förnya inskrivningen så får man betala avgift för en ny inskrivning och man måste även uppvisa ett giltigt avtal.

Vibeke Alstad,

LRF Konsult

LÄS MER: Få har förnyat sina gamla servitutGamla servitut kan stå skogsägare dyrt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen