Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 17 september 2017

Vad innebär enskild egendom?

I samband med generationsskifte hör man ofta termen enskild egendom. Vad innebär det egentligen?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad.
Vibeke Alstad.

EXPERTENS SVAR: Begreppet enskild egendom tar oss in i familjerätten där det finns två typer av egendom, enskild egendom och giftorättsgods. All egendom som ägs av gifta personer tillhör alltså en av dessa båda kategorier.

Enskild egendom är egendom som inte kommer att ingå i en framtida bodelning, där delas bara giftorättsgodset. Bodelning görs främst i samband med upplösning av ett äktenskap, antingen genom skilsmässa eller genom att ena maken avlider. Enskild egendom kan skapas på tre sätt; i ett testamente, i en gåvohandling eller genom ett äktenskapsförord som är en överenskommelse mellan två makar.

Den som har fått en fastighet som gåva med föreskriften att den ska vara enskild egendom kommer alltså inte att behöva lösa ut en make/maka vid en eventuell skilsmässa eftersom fastigheten inte kommer att ingå i bodelningen. Däremot påverkas inte arvsrätten, en make/maka ärver såväl enskild egendom som giftorättsgods.

Vibeke Alstad

Skogsekonom och jägmästare, LRF Konsult.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen