Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 25 augusti 2018

Rädsla skapar ingen framtidstro

Stressen, oron och ångesten över att göra fel tar bort arbetsglädjen både hos entreprenören och de anställda, skriver Ida Oderståhl i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ida Oderståhl.
Ida Oderståhl. FOTO: Rolf Segerstedt

Vad händer när två viktiga basnäringar plötsligt riskerar att gå upp i rök?

Politikerna plockar upp lite fickpengar och slänger åt bönderna som står inför modern tids största utmaning, men noterar inte krisen som hotar en hel yrkeskår, nämligen skogsentreprenörerna och alla maskinförare.

Redan i slutet av maj började vi vackla, ska vi våga köra, det är så mycket som står på spel? I juni ställde vi definitivt bort maskinerna och de har sedan stått hela juli. Visst finns det uppdragsgivare som låter oss köra, men hur vi än vrider och vänder på våra försäkringspapper och avtal är det vårt eget ansvar om skogen tar eld.

De allra flesta försäkringar täcker kostnader upp till tio miljoner kronor. Det låter kanske mycket, men värdet på den skog som brunnit upp den här sommaren uppgår till en miljard. Det är dessutom inte ens troligt att försäkringen skulle gälla under dessa förutsättningar.

Råder eldningsförbud tolkar en del försäkringsbolag det som att det råder avverkningsförbud. Bortser man från de enorma skadestånd man kan dra på sig, är faktiskt risken att någon kommer till skada det man som skogsentreprenör oroar sig mest för. Branden i Sala ligger alldeles för färskt i minnet.

En sådan här gång är jag väldigt glad att vi inte bytt till oss nya maskiner på ett tag, men desto mer lider jag med mina kollegor som inte har samma möjlighet att avstå från att köra. Det är lätt att förstå att bonden känner ångest och oro när han ser sina tomma foderförråd, men samma ångest känner skogsentreprenören när han inser att löner, amorteringar och räntor måste betalas även om maskinerna står.

Många entreprenörer funderade redan innan torkan på att byta bransch och detta tror jag kommer att eskalera. Ingen vågar satsa och tänka framtid när allt är så osäkert.

Skogen anses av många vara allmänhetens egendom. Det tror jag bidragit till de detaljerade skrivningar som finns i skogsentreprenörernas kontrakt. Vi hålls ansvariga för att bäckar, svampar, skalbaggar och vägar inte skadas. Vi går kurser, utbildar oss och dokumenterar minsta rörelse. Allt detta för att med hängslen och livrem försäkra oss om att “allmänhetens” skogar bevaras.

Men vem kan jobba under sådana förhållanden i längden? Stressen, oron och ångesten över att göra fel tar bort arbetsglädjen både hos entreprenören och de anställda. Skogsbruket behöver framtidstro, engagemang och nytänk. Inte rädda, oroliga och tveksamma entreprenörer.

Ida Oderståhl

Skogsägare, skogsentreprenör

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen