Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 4 juni 2018

Vad gäller vid uthyrning av privatbostad?

Fråga: Jag har just ärvt mina föräldrars sommarstuga. Jag har sedan tidigare en annan fritidsbostad som jag hyr ut under de delar av året då jag inte själv använder den. Jag hade tänkt göra likadant med den nya sommarstugan och därför undrar jag om schablonavdraget räknas per person eller per bostad?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult.
Vibeke Alstad, LRF Konsult. FOTO: Ann Lindén

Svar: En privatbostad är en bostad som helt eller delvis används som bostad åt ägaren eller någon närstående till ägaren, till exempel barn. Detta medför att en fritidsbostad räknas som privatbostad om den används av ägaren, även om den är uthyrd de flesta veckorna. Så blir det till exempel med många lägenheter och stugor i fjällen.

När man hyr ut en privatbostad får man inte dra av de faktiska kostnaderna för byggnaden, eftersom de är privata. Istället får man varje år ett schablonavdrag på 40 000 kronor samt 20 procent av hyresinkomsten. Resterande summa tas upp som en kapitalinkomst och skattas med 30 procent. Om man till exempel hyr ut en bostad för 80 000 kronor så blir kapitalinkomsten: 80 000 – 40 000 – (20 procent av 80 000) = 24 000 kronor vilket ger en skatt på 7 200 kronor.

Man får dra av 40 000 kronor per bostad så i ditt fall får du ett totalt schablonavdrag på 80 000 kronor och 20 procent av den totala hyresintäkten.

Vibeke Alstad

LRF Konsult

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen