Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 19 maj 2018

Vad gäller för solceller?

Fråga: Vi har installerat solceller på en ekonomibyggnad och undrar hur man ska hantera det skattemässigt?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult.
Vibeke Alstad, LRF Konsult. FOTO: Ann Lindén

Svar: Installation av solceller har blivit allt vanligare och i takt med olika avgöranden börjar bilden nu klarna för hur de ska hanteras skattemässigt. I ert fall har ni solcellerna på en ekonomibyggnad men ibland sitter de på privatbostaden eller står helt fristående. Så vi tar och går igenom alla tre varianterna:

Om solcellerna är monterade på en ekonomibyggnad så tillhör de skatterättsligt näringsverksamheten och räknas som en tillbyggnad. Kostnaden får dras av genom årliga värdeminskningsavdrag.

Om solcellerna är monterade på privatbostaden så tillhör de inte näringsverksamheten utan kostnaden räknas som en förbättringsutgift som får dras av mot kapitalvinsten den dag då fastigheten säljs.

Om anläggningen står fritt på marken så tillhör den privatbostaden om den är placerad på tomten och näringsverksamheten om den är placerad på näringsdelen av fastigheten.

Om solcellerna tillhör näringsverksamheten och elen delvis används i privatbostaden ska uttagsbeskattning ske. Det innebär att man ska ta upp ett värde som motsvarar det man skulle ha tjänat om den privat förbrukade elen istället hade sålts till ett elhandelsbolag.

Vibeke Alstad,

LRF Konsult

LÄS MER: Hur ska man deklarera intrångsersättning?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen