Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 juni 2021

Träbyggnadsindustrin är redo

Svensk träindustri gör stor klimatnytta och bidrar till en hållbar välfärd. Vi har goda exempel, och en kraftfull laguppställning som precis som fotbollslandslaget i EM nu är redo att sätta bollen i rullning. Det offentliga behöver ta emot passningen som beställare av bostäder och offentliga byggnader i trä.

 Torgny Persson, innovations- och forskningsdirektör, Skogsindustrierna.
Torgny Persson, innovations- och forskningsdirektör, Skogsindustrierna.

Många av våra politiker har redan förstått att trä är ett klimat- och kostnadseffektivt alternativ när de bereder väg för allt fler träbostäder i våra städer istället för betong. Bostadsbyggandet i trä har ökat, men det finns en stor outnyttjad potential.

Möjligheterna och metoderna att bygga i trä har utvecklats. Sveriges trähusindustrier har hittat sätt att kostnadseffektivt färdigställa moduler i fabrik, och kan därmed leverera klimatsmarta bostäder och byggnader på kort tid. Det innebär stora fördelar i byggprocessen och skapar arbetstillfällen i hela landet. Husen byggs i princip färdiga i fabriken och under några få dagar reses de på plats. Med en effektiv logistik betyder det ett minskat behov av transporter jämfört med vid traditionellt byggande.

Korslimmat trä öppnar också upp målområdet ytterligare. Här konstaterar jag med glädje att framgångsrik forskning bidragit till att vi nu kan bygga betydligt högre hus i trä. Ett exempel är Sara kulturhus i Skellefteå och det 18 våningar höga Mjøstårnet i Norge. Trä är en verklig konkurrent till stål och betong och korslimmat trä är ett material att räkna med när framtida idrottshallar och höga hus ska byggas – bara offentliga aktörer fortsätter välja trä.

Träbyggandet har, eftersom det är ett starkt och relativt lätt material, också stora fördelar vid påbyggnader. Spännande exempel växer fram, såsom Trikåfabriken i Stockholm där en omfattande trästomme byggs på befintlig industrilokal. Trä möjliggör därmed helt nya sätt för uttjänta lokaler i våra stadskärnor att få nytt liv.

Den starka utveckling som vi har sett och som speglas i exemplen ovan kräver att vi även fortsättningsvis har tillgång till skogsråvara. Skogsråvaran som i decennier utgjort en ryggrad i den svenska exportindustrin är kärnan – och möjligheten – när vi skapar förutsättningar för kostnads- och klimateffektiva bostäder och byggnader. Vi har bara sett början och det kommer hända ännu mer där många får verklig nytta av skogens gröna guld. Kommuner och regioner har nu ett gyllene läge att låta trä bli förstahandsvalet i sitt framtida byggande.

Torgny Persson, innovations- och forskningsdirektör, Skogsindustrierna

LÄS MER: Skogen är mycket mer hightech än vad många trorLÄS MER: Hållbar utveckling får inte bromsas av en osäker elmarknad

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen