Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 16 mars 2018

Tack skogen för sportlovet!

Tack kloka beslutsfattare för skogsvårdslagen som gör att vi har ett världsledande skogsbruk och ett skogsbestånd som ständigt växer, skriver Ida Oderstål i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ida Oderstål.
Ida Oderstål.

I veckan har jag kunnat vara ledig med barnen som haft sportlov. Alltid när jag är ledig känner jag lite extra vördnad gentemot de kloka beslutsfattare som regerade i början av 1900-talet. 1903 kom nämligen den första moderna skogsvårdslagen och krav på återbeskogning infördes i Sverige.

Tack vare skogsvårdslagen har vi ett världsledande skogsbruk och ett skogsbestånd som ständigt växer. Jämför man med hur det såg ut på 1920-talet har vi betydligt mer virke i skogarna idag, detta trots en mycket högre avverkningstakt. Tänker man på detta förstår man vilka enorma värden skogen genererat till det svenska samhället. All virkesvolym som avverkats har genererat pengar till statskassan, och till följd av virkestillväxten ökar värdet på skogen fortfarande för varje sekund.

Utvecklingsmöjligheterna för svensk skog är dessutom i princip obegränsade, idag kan man göra textilier, plast, exklusiva och förädlade träråvaror, drivmedel, bränslen med mera av skogsråvaran. Men finns det möjligheter så finns det även hot.

Osäkerheten kring brukanderätten och hot om en eventuell kilometerskatt eller kraftigt höjda avgifter på drivmedel hämmar utvecklingsmöjligheterna. Innovativa entreprenörer och företag vågar inte satsa på ny teknik, men kanske än värre är att skogsägarna hämmas och blir passiva. ”Vi ligger lågt i några år, så ser vi vad som händer inom politiken.”

Det händer allt för ofta att vi kommer med våra skogmaskiner till poster som skulle ha varit avverkade för 20-30 år sedan. Kvalitén försämras fort, främst i granskog och dessutom förlorar vi viktig virkestillväxt och kolinlagring. Hade sådana här objekt avverkats i tid hade där stått en ungskog färdig för gallring istället. Det är därför inte samhällsekonomiskt och inte ens klimatmässigt bra att låta skogen stå och ”förfalla”.

Detta är lyckligtvis hot som är ganska lätta att avvärja, med rätt politik finns det inte bara en fantastisk historia utan även en blomstrande framtid för det svenska skogsbruket.  

Under det här sportlovet har vi skidat på längden genom planteringar och utför i kommunens skidanläggning. Ni förstår att jag känner mig välsignad, att kunna vara ledig med barnen och bara roa sig är ingen självklarhet för de flesta människor på jorden.

Att vi svenskar har det så gott ställt med fem veckors semester, föräldradagar och offentliga friluftsanläggningar beror till stor del på vårt framgångsrika skogsbruk. Jag hoppas att även mina barn kommer kunna njuta av samma generösa förmåner när de växt upp.

Ida Oderstål

Skogsägare, skogsentreprenör

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen