Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 10 april 2021

Stolt över familjeskogsbruket

LRF har startat kampanjen #stoltskogsägare för att lyfta fram familjeskogsbruket. Det är verkligen dags. Kampanjen vänder sig i hög grad till allmänheten och förs bland annat i sociala medier.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Marit Bohlin, blivande skogsägare, LRF Ungdomen.
Marit Bohlin, blivande skogsägare, LRF Ungdomen.

Även de som inte är skogsägare får upp inläggen i sina flöden i sociala medier. Många har gått in och kommenterat filmer och bildspel som LRF lagt ut. De vanligaste kommentarerna är att det endast finns virkesåkrar, plantager och kalhyggen. Bilden av svenskt skogsbruk hos vissa är inte speciellt smickrande.

I min värld blir det lite krock mellan argumenten. Jag brukar läsa riksskogstaxeringens uppgifter där det står ”på knappt 5 procent av den produktiva skogsmarksarealen förekommer endast ett trädslag, monokultur”. Det stämmer alltså inte med vad vissa vill framhärda. Sen är det ju faktiskt så att i Sverige så dominerar två trädslag, gran och tall. Det har sett ut så sedan efter istiden, då dessa två trädslag kom vandrandes in från både söder och norr.

Varje skogsbrukare vill att ny skog ska komma upp efter att en föryngringsavverkning har gjorts. För att ny skog ska kunna växa måste anpassning göras till ståndorten, växtplatsen. Därmed planteras samma trädslag som fanns där innan. Visst finns det undantag där gran planterats på tallmark på grund av viltproblematik bland annat.

Kanske förklarar det en del av den polarisering vi ser i skogsdebatten. Oavsett så kan vi inte ta lätt på den. Att få den allmänna opinionen mot oss är verkligen inte ett önskvärt scenario. Därför skulle jag vilja att familjeskogsbruket gick samman och hjälptes åt med en informationskampanj till allmänheten. Varför inte haka på den kampanj som LRF nu tagit fram? Det är en uppmaning till skogsägarföreningarna.

Vi kan göra det tillsammans, alla behöver inte uppfinna hjulet på egen hand. Tänk vilket genomslag vi skulle kunna uppnå om vi gick ihop.

Det räcker inte bara med att arbeta och lobba mot politikerna. Får vi allmänheten mot oss så är allt arbete vi lagt ned förgäves. Politikerna kommer alltid att lyssna på den stora massan och det är mycket svårt att stå emot dess påtryckningar. Vi inte där än, som tur är, så det är verkligen hög tid att klargöra att halva skogsmarksarealen i Sverige ägs av privata familjeskogsägare. Jag vill inte skämmas för att jag brukar skogen på samma sätt som tidigare generationer har gjort.

Följ LRFs kampanj på sociala medier och dela budskapen i dina egna kanaler. Jag är en är stolt ambassadör för familjeskogsbruket. Var det du med!

Marit Bohlin, blivande skogsägare, LRF Ungdomen

LÄS MER: Språkrören fick mitt tålamod att ta slutLÄS MER: Jag vill prata om jämställdhet i skogsbruket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen