Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 29 december 2018

Spaning 2019: ”Mer fossilfritt i tanken”

Öka takten! Det är bara 11 år kvar tills hela Sveriges fordonsflotta ska vara fossilfri. Jag tror inte att de flesta av oss kommer att köra elbilar. Nej, vi kommer att tanka med bränsle från skogen – jag gör det redan.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Förnybart i tanken får man om man tankar på den här macken.
Förnybart i tanken får man om man tankar på den här macken. FOTO: Marie Henningsson

2018 var året då jag köpte mitt livs första dieselbil. Jag valde diesel före bensin, bland annat för miljöns skull. När jag tankar Preem Evolution-diesel så kommer hälften av bränslet från svensk tallolja och jag bidrar därmed till minskningen av koldioxidutsläppen. Enligt Preems egna siffror bidrog användningen av miljödieseln till att koldioxidutsläppen i Sverige minskade med 730 000 ton.

Biodrivmedel från skogen

Det har funnits orosmoln för de företag som vill använda restprodukter från skogen. Det största orosmolnet har varit EU:s direktiv för förnybar energi där Sverige och andra skogrika länder fått jobba stenhårt för att få med sig övriga på att det är klokt att skogrika länder som Sverige och Finland tillverkar drivmedel av restprodukter från skogen.

Fossilfria fordon 2030

Nu har det orosmolnet drivits bort. EU ska inte detaljreglera detta och nu vågar förhoppningsvis fler satsa på att utveckla biodrivmedel från skogen.

Men det är bråttom. Regeringen har satt målet att den svenska fordonsflottan ska vara helt fossilfri 2030. Ingen tror väl att det kommer att finnas en massa elbilar då, nej, det handlar framförallt om att byta fossilt mot fossilfritt. Och då ska det naturligtvis vara en råvara som är inhemsk, vilket gör den inte bara mer miljövänlig utan också mindre sårbar i en orolig omvärld.

Ökad produktion i skogen

2019 tror jag blir året då fler aktörer kommer att ta sats för att finnas med bland de som tillverkar fossilfria drivmedel. Vi pratar både diesel och bensin. Skogen ska räcka till mycket.

2019 kommer också att bli det året då det slås fast hur produktionen kan öka i de svenska skogarna. Förslagen finns i den rapport som tagits fram av Skogsstyrelsen i samverkan med bland annat skogsbranschen och som presenterades i november.

LÄS MER: Marie Henningssons spaning inför 2018: ”Svensk design och svensk råvara”LÄS MER: Snart kan vi ha tall i tankenLÄS MER: Höll projektet hemligt – nu lanseras grön bensin

Relaterade artiklar

Till toppen