Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 augusti 2019

”Skogsnäringen behöver fler kvinnor”

Skogsnäringen behöver visa att den är jämställd för att kunna locka dagens ungdomar till sig, skriver Land Skogsbruks krönikör Marit Bohlin.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Marit Bohlin, blivande skogsägare, LRF Ungdomen.
Marit Bohlin, blivande skogsägare, LRF Ungdomen. FOTO: Lasse Hejdenberg

Sveriges privatägda skogar ägs till 40 procent av kvinnliga skogsägare. Som jag skrivit förut så är jämställdheten något som skogsnäringen behöver arbeta med.

Det har det senaste året bildats en ny förening av tjejer som var med och startade uppropet #slutavverkat. Uppropet är mycket läsvärt och det ger stundtals en mycket negativ bild av skogsnäringen. Initiativet är ett mycket bra forum där vi tjejer/kvinnor kan mötas för att utbyta både positiva och negativa erfarenheter.

Det är också ett forum för att kunna påverka resten av branschen, egentligen det viktigaste av allt. Det är många olika företag som tagit detta på allvar och gått ut med satsningar inom jämställdhet och det är bra. För vi behöver bli fler kvinnor. Varför kan kanske en del undrar.

Ja, för att det ger en bredd i analyser, tankar och arbete. Kvinnor och män tänker inte alltid lika. I undersökningar om exempelvis bilkörning syns det att män överskattar sin förmåga, medan kvinnor underskattar sin. Jag kan tycka att kvinnor visar mer ödmjukhet än vad män gör, även om det så klart är generaliserande. I vilket fall som helst så ger en jämnare könsfördelning en blandning som alla organisationer mår bra av.

Det som är intressant är att vissa kvinnor som arbetar på högre positioner tenderar att ändra sitt beteende för att bättre passa omgivningen. En omgivning som till största delen är fylld av män. Om det är så faller ju tanken med att vi behöver bli fler kvinnor.

Jag har vid två tillfällen fått se detta på nära håll. Kvinnor som inte själva kan ta beslut och stå för det utan att männen i omgivningen trycker på och får sin vilja igenom. Eller för den delen, kvinnor som inte visar någon ödmjukhet inför uppgiften.

Det är ett tråkigt beteende som vi inom skogsnäringen inte har varken tid eller råd med. För att vi ska bli fler kvinnor så krävs det inte att kvinnor ändrar sitt beteende för att fylla platser inom organisationer. Det krävs en tankeändring hos dem som sitter på dessa platser idag och det är ett stort ansvar då förändring tar lång tid.

Likaså kulturer inom organisationer, de tar lång tid att förändra, men det är inte desto mindre viktigt. Under årens lopp har antalet kvinnor på utbildningar inom skogen varierat. Så som det ser ut nu råder en stor kompetensbrist och alla platser på utbildningarna behöver fyllas.

Dagens ungdomar behöver lockas till skogsnäringen med bra siffror vad det gäller jämställdhet, en viktig uppgift för att förvalta skogen som resurs i kampen mot klimatförändringar samt tanken att kunna arbeta med och i naturen.

LÄS MER: Marit Bohlin: ”Alla skogsägare dras över en kam”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen