Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 december 2017

Skogsminister Bucht och kundernas kunder

Vill vi i skogen ha frihet under ansvar, krävs mer av proaktivt agerande och självreglering. I annat fall kommer slutkunderna, kräva politisk detaljstyrning. Det skriver Leif Öster i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Leif Öster.
Leif Öster.

Världens mest berömda citat är nog president Kennedys. ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för landet”. Men när jag läser de 129 olika remissyttrandena över Nationella skogsprogrammets förslag, känns skogsnäringens åsikter, lite som en önskelista på vad landet bör göra för näringen. Inte så mycket vad näringen kan förbättra, till nytta för landet.

Jag har naturligtvis aldrig träffat Kennedy, men jag har träffat skogsminister Sven-Erik Bucht många gånger. Jag gillar att prata med honom. Allra gladast var han den gången vi träffades på Nationalbastudagen i Kukkolaforsen. Bucht är en hängiven bastubadare och brinner verkligen för bastukulturen.

Bastufrågor är nog enklare, än att vara minister i en tid av osäkert parlamentariskt läge.

Senaste gången vi träffades i huvudstaden, kom samtalet att handla om vem som är skogsbrukets verkliga slutkunder. Vi skogsägare får betalt av Skogsägarföreningarna eller någon virkesköpare.

Men Sven-Erik Bucht såg bortanför detta mellanled. Budskapet var enkelt. Skogsbruk måste utföras så att slutkunden, konsumenten i butiken, accepterar vad vi gör.

Även Preem och Ikea brukar säga att svenskt skogsbruk måste vara legitimt hos slutkunden.

Jag läser nu att Greenpeace lämnat in 250 000 namnunderskrifter mot vårt svenska skogsbruk. De vet var slaget står och påverkar EUs 508 miljoner slutkonsumenter.

För sanningen sitter i betraktarens ögon. Vad vi skogsägare själva anser om svenskt skogsbruks förträfflighet, betyder mindre än kundens uppfattning.

Vill vi i skogen ha frihet under ansvar, krävs mer av proaktivt agerande och självreglering. I annat fall kommer slutkunderna, kräva politisk detaljstyrning.

Svensk skogsindustri har gjort den här resan och ifrågasätts inte längre vad gäller verksamheten i Sverige. Men skogsbruket har en bit kvar när det gäller hållbarhet.

Redan i dag är spårbarheten av mat mycket hög. Så kommer det säkert bli även för skogen. Steget är då inte långt till en app i mobilen, där kunden får se både gården maten kommer ifrån och virket förpackningen är gjord av.

Den bonde som producerar mat vet redan allt detta. Men hur är det med oss skogsägare?

– Skogsägarna backar in i framtiden, säger min granne. Ni står med ansiktet mot er egen skog och ryggen mot marknaden.

Det är nog dags att titta åt båda hållen.

PS. Kennedys citat var faktiskt inte ens hans eget. Det var hans gamla rektor George John som ofta sa så till Kennedy!

Leif Öster

Skogsägare, turismföretagare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen