Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 april

Skogen bidrar till en mer hållbar framtid

Jag tror att råvaran från skogen har en stor potential som ett bidrag till att bryta vårt oljeberoende och samtidigt skapa nya användningsområden, skriver Haidi Andersson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Haidi Andersson, skogsägare, Växjö.
Haidi Andersson, skogsägare, Växjö. FOTO: TT

Sitter vid mitt skrivbord denna soliga morgon och ser ut över trädgården och fälten. Frosten glittrar i fjolårsgräset, men kylan till trots känns det ändå som att våren äntligen är på väg. Jag funderar på vad jag ska skriva om och som alltid finns det flertalet aktuella ämnen att välja mellan. De flesta är relaterade till vad som händer i omvärlden och den påverkan sanktionerna har. Det blir samtidigt svårt att inte tänka på de människor som befinner sig på platser där de blivit konstant beskjutna, får se familjemedlemmar och vänner dö och få allt de har kärt förstört. Jag tänker också på de som valt att stanna och strida för sin frihet och sin plats på jorden. Hade jag haft modet att göra det samma?

Jag hoppas innerligt att vi snart får se ett slut på kriget och kanske, mitt i allt det förfärliga, får med oss något bra inför framtiden. Kriser och stora förändringar brukar tvinga oss att vara kreativa, och det är vi bra på. Innovationer som inte har kunnat få plats eller kunnat konkurrera med etablerade metoder har helt plötsligt nya möjligheter att slå igenom, bli användbara och efterfrågade.

Jag tror att råvaran från skogen har en stor potential som ett bidrag till att bryta vårt oljeberoende och samtidigt skapa nya användningsområden. Självklart kommer plast att fortsätta vara en produkt med stora användningsområden, men trä har en viktig funktion som ersättare för en hel del av alla de plaster vi använder.

När det gäller drivmedel är det inte bara på vägarna som fossila bränslen har fått konkurrens, även i skogsbruket sker förändringar bort från dem. Ett exempel är att fler och fler köper batteridrivna motorsågar. De jag pratat med som gjort det valet har alla varit mycket nöjda med sitt köp. Möjligheten att få en gallring utförd med drönare tror jag inte heller ligger så otroligt långt fram i tiden. Detta kan förhoppningsvis vara en liten början på ett stort teknikskifte i en ganska konservativ näring.

En annan nisch där våra träd kan bidra till en mer hållbar framtid är i batterier, något som jag personligen hoppas mycket på. Här är ligninet en viktig beståndsdel, en restprodukt från tillverkning av pappersmassa. Om vi kan ersätta några av de många jordartsmetaller och de gruvor dessa metaller kommer ifrån med produkter från våra skogar, tycker jag att det skulle vara ett av de viktigaste bidragen vårt skogsbruk kan stå för i den gröna omställningen.

Haidi Andersson, skogsägare, Växjö

LÄS MER: Familjeskogsägarna måste sprida vad de gör bra

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen