Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 september 2021

Skog ska debatteras i skogen

Äntligen börjar samhället öppna upp sig. Leif Öster skriver i sin krönika denna vecka om den första skogsdagen i skogen han deltog vid på över ett år.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Leif Öster.
Leif Öster. FOTO: Anna Ellström

Coronan är inte över. Men jag hoppas att vi nu får ett öppnare samhälle. Så jag blev väldigt glad häromdagen när jag fick en fin inbjudan från LRF. Tillsammans med Mellanskog bjöd de in till en gammaldags skogsdag ute i skogen, den första skogsdagen på över ett år. Jag tackade ja direkt. Man är ju så trött på alla skogsmöten på nätet via Teams, Skype och Zoom. Och det blev en jättefin skogsdag där argument för och emot olika metoder diskuteras. Några dagar senare var det dags igen. Nu var det Dalarnas skogsprogram som ordnade en skogsdag. Den dagen gav mig lika mycket som sex års möten i det nationella skogsprogramrådets inomhusmöten på regeringskansliet.

Förmodligen har vi i skogsbruket klarar Covid-19 bättre än de flesta andra branscher. Eller som en timmerbilschaufför konstaterade. Hela hans bransch måste vara en dröm för Folkhälsomyndigheten. Hen jobbar ensam hela dagarna i lastbilen. I bästa fall hejar man på håll på ett maskingäng som inte heller träffar någon. Tankning och virkesmätning är helt befriad från smitta.

Däremot har Covid-19 påverkat byggvaruhandeln. Här hemma får vi skogsägare fortfarande runt 400 kronor per kubik för en fin slutavverkning medan byggvaruhandeln tar 8 000 kronor för sågad vara. Men inte heller handlaren är nöjd för hen påstår att han måste ta emot allt virke oavsett hur dåligt sågat det är. Klagar hen så får han inget virke alls. Vad än värre är, säger byggvaruhandlaren är att byggföretagen inte accepterar vinda reglar utan då köper stålreglar istället. Inte så bra nu när vi ska bygga mer i trä.

Även hemma på skogsgården så märker vi av fler besök. Vår turistanläggning är fullbokad. Och jag själv har haft flera grupper ute i skogen och diskuterat allt från hyggesfritt till vilken naturvård som är smartast. Det blir bra samtal där ute i skogen. En slutsats som vi ofta når fram till, är att naturvård är som kommunicerande kärl. Om vi skogsägare verkligen skärper oss och odlar mer biodiversitet – ja, då behövs det mindre av formellt skyddade skogar. Och tvärtom. Brukar vi skogarna med allt för lite hänsyn – ja då behövs mer formellt skyddad skog. Det finns ingen bättre plats att prata om sådant än ute i skogen tillsammans med många engagerade skogsägare.

Till sist. Det är bra att en rejäl budget nu äntligen avsätts i statsbudgeten för att ersätta de skogsägare som får skogsreservat på sin mark. Bäst är om det är helt frivilligt.

Leif Öster, skogsägare och turismföretagare

Relaterade artiklar

Till toppen