Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 5 november 2020

”Ska vi lösa klimatkrisen måste kol, olja och naturgas stanna i backen”

Råvara från skogen förväntas lösa många problem i framtiden – inte minst energifrågan i klimatkrisens spår. Veckans skogskrönikör Paul Christensson, ordförande, LRF Skogsägarna, manar dock till eftertanke och skriver: ”Vi måste se till klimateffektivitet och inte kortsiktig klimatnytta.”

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Paul Christensson, ordförande, LRF Skogsägarna.
Paul Christensson, ordförande, LRF Skogsägarna. FOTO: Johanna Norin & IStock

Att vi behöver ta tag i klimatkrisen råder det inte någon tvekan om. Vårt sätt att på kort tid använda mycket stora mängder fossila råvaror som kol, olja och naturgas har försatt planeten i en svår situation. För att nå Parisavtalets mål om max två graders temperaturhöjning måste det ske drastiska förändringar i vårt sätt att konsumera.

Den stora frågan är hur vi kan ersätta all den energi och råvara som kol, olja och naturgas står för. För det är ju enbart när vi får dessa råvaror att vara kvar i backen som vi har en chans att lyckas nå målet.

En del tycker att vi ska minska konsumtionen drastiskt. Själv har jag svårt att se att människor är beredda att helt byta livsmönster. Jag tror att vi måste försöka hitta hållbara alternativ både för energi- och råvaruproduktionen. Den biologiska produktionen kommer här att vara helt central – i skogen, på åkerjorden och i vattnet.

Om vi håller oss i skogen så kommer en viktig fråga att vara hur vi använder råvaran. Ur ett klimatperspektiv, men för oss skogsägare även ur ett ekonomiskt perspektiv, så ska vi bygga så mycket vi kan i trä. Alla de beräkningar jag tagit del av säger detta entydigt, vilket är bra! Men i dag är det inte ens hälften av den volym vi tar ur skogen som blir sågade trävaror. Trädet är runt, koniskt och så har det grenar. Vi måste använda hela trädet smart och innovativt för att klara den utmaningen.

Dagens moderna massabruk är de facto bioraffinaderier som kan producera en mängd nyttiga produkter, allt från pappersmassa till kemikalier. Nu är det ett antal forskare och klimatdebattörer som säger att vi måste sätta koldioxidinfångning på skorstenarna (så kallad bio-CCS). Det behöver inte vara fel, men det får inte bli på bekostnad av bra klimateffektiviteten. Om man tittar på dagens utsläpp av biogen koldioxid skulle det säkert bli en god klimatnytta att fånga in koldioxiden och lagra den, men den bästa klimateffektiviteten är att först ta ut andra produkter från våra bioraffinaderier, till exempel lignin, så att vi kan ersätta fossila råvaror.

Nu gäller det att vi ser till helheten när nya styrsystem riggas, så att vi inte skapar en situation där vi istället gynnar fossilråvaran på skogens bekostnad. Vi måste se till klimateffektivitet och inte kortsiktig klimatnytta.

Ska vi lösa klimatkrisen måste kol, olja och naturgas stanna i backen.

Paul Christensson,

ordförande, LRF Skogsägarna

LÄS MER: Äganderätt bygger starka samhällenLÄS MER: Absurd redovisning av skyddad natur

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen