Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 oktober 2021

Ska vi kasta nyckeln redan nu?

Erik Hjärtfors, skogsägare och träförädlare, menar att det inte är läge att släppa initiativet om skogsbruket till EU, låsa dörren till jobbet, kasta nyckeln och invänta nästa generation.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Erik Hjärtfors, skogsägare och träförädlare
Erik Hjärtfors, skogsägare och träförädlare FOTO: TT

Att vara skogsägare i Sverige är behäftat med både lycka, ansvar och en del svårigheter. Något av årets höjdpunkt för mig är när den verkliga skogsskötselsäsongen drar igång. För min del är det efter första älgjaktsveckan i mitten av oktober.

Att under ett antal år av sitt liv få råda över ett stycke skog är lycka, men också ett stort ansvar. Ofta har vi beskrivit det som att ”det ska var en bättre skog när mina barn tar över”. Med detta menar nog de flesta att man under sin skogsägargeneration skjuter till ytterligare lite inhämtad kunskap, något bestånd som är lite mer ståndortsanpassat, lite högre volym i skogsbruksplanen och kanske några fler skapade bär- och svampställen. Vi vill helt enkelt vara goda skogsföretagare och göra så rätt vi kan.

Därför slår debatten som nu pågår så fruktansvärt blint. Allt vi har gjort, från då till nu, ska in i skärselden och bedömas, rätt eller fel. Har du granplantager eller contortabestånd på din mark, ajabaja! Tänker du inte hållbarhet och klimatpåverkan varje vaken timme, fy på dig!

Det känns nästan overkligt i ett skogsland som Sverige att regeringen har gjort så lite för att skydda den nationella resurs som skogen är mot EUs klåfingrighet och avundsjuka. EU menar att biodiversitet och vad som är hållbara investeringar är att betrakta som EU-kompetens. Därmed kan man, ivrigt påhejad av den svenska miljörörelsen, komma med en rad helflummiga skötseltips i ett försök att styra vad, hur och när vi ska göra våra skogsskötselinsatser. Två svenska parlamentariker från Centern och Moderaterna har kämpat ensamma för den svenska modellen och för tron och tilliten till att de svenska skogsägarna tar ansvar.

Jag tror att när vi om fem år tittar tillbaka på den tid vi nu är inne i så kommer tingens ordning att vara ganska lika. Det är fortsatt det privata engagemanget och företagandet som är motorn och förutsättningen för skogslandet Sverige. Jag är trygg i att vara en lite halvtrög skogsägare som inte dras med i varje tids yttersta trender, varningsrop eller forskningsrön. Jag hoppas dock på ett mer aktivt företagande där vi på grundval av nya affärer inom mångbruk, småskalig biokemi eller virkeskvaliteter blir lite mer aktiva. Det skapar landbygdsutveckling och ökat kapitalflöde till skogsbygderna. Det är något helt annat än att släppa initiativet till EU, låsa dörren till jobbet, kasta nyckeln och invänta nästa generation.

Erik Hjärtfors, skogsägare och träförädlare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen