Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 september 2018

”Sakfrågor rycks ur sitt sammanhang”

Om människor inte kan anses kapabla att styra sig själva, är de då kapabla att styra över andra? Det undrar Anna Stjernström i sin krönika (skriven innan valet, reds.anm.).

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Anna Stjernström, skogsägare och historiker, skriver krönikor i Land Skogsbruk.
Anna Stjernström, skogsägare och historiker, skriver krönikor i Land Skogsbruk. FOTO: Marie Birkl

Med bara några få dagar kvar till valet känner jag mig som väljare ganska nöjd på kampanjkarusellen för den här gången. Sent på söndag kväll bör valresultatet bli klart för oss alla, väljare som politiker, men vi kan sannolikt inte vänta oss mindre än att mycket annat och angeläget kring den närmsta framtiden ändå förblir oklart.

Kanske är det sommaren 2018 som till sist väckt klimatfrågan på allvar i den svenska debatten. Nästintill outtröttligt har utspel, löpsedlar, vallöften, opinionsmätningar, procentsatser och budgetmiljoner stångats mot varandra på det politiska slagfältet. Men det blir problematiskt när sakfrågorna kastas som bollar, mer eller mindre lösryckta ur sitt sammanhang.

Många agiterar nu för ”mer” och ”hållbart skogsbruk” som en självklar del av miljö- och klimatpolitiken. Men vad det egentligen betyder i praktisk politisk vardag kan naturligtvis bara förstås när och om det sätts i relation till vilka hållbarhetsaspekter som avses och vilken sorts skogsanvändande man som vallöftesgivare menar och vill se mer av.

Handlar det till exempel om att avsätta större arealer för naturskydd? Eller om att ersätta olja och plast med förnyelsebar skogsråvara genom större skogsuttag? Handlar det om att fortsatt anförtro landets privata skogsägare att långsiktigt ansvara för den egna skogen, eller om att skogsresursen hålls mest säker och bäst förvaltad under statligt beskydd? Frågorna hänger samman med varandra och ytterst med de övergripande idéerna om samhället vi lever i.

Om människor inte kan anses kapabla att styra sig själva, är de då kapabla att styra över andra? Thomas Jeffersson reflekterade över denna existentiellt så viktiga fråga om frihet och politisk representation under sin tid som amerikansk president under 1800-talets inledning. Mycket vatten har som bekant runnit under broarna de dryga 200 åren sedan dess, såväl vad gäller demokratin i världen som amerikanska presidenters ämbetsutövande.

Men frågeställningen förblir ändå högst aktuell. Särskilt i tider av val, och är det också för kompassriktningen i skogen och framtiden. Som väljare behöver vi försöka syna helhetskoncepten. Att även om den analysen skulle tyckas svår: ta vårt ansvar att rösta. För det är den representativa demokratins tjusning likaväl som det är dess paradox: att vi får de politiker vi förtjänar.

Anna Stjernström,

Skogsägare, historiker

LÄS MER: ”Nu behövs strategier – och en gnista hopp”LÄS MER: ”Vad är största hotet?”

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen