Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 20 oktober 2018

Politiker skulle må bra av att skogsbada

Alla, inte minst politiker från Stockholm, borde ta ett skogsbad mot stress och utmattning ibland för att behålla kontakten med verkligheten, skriver krönikören Anna Stjernström.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Anna Stjernström, krönikör.
Anna Stjernström, krönikör. FOTO: Marie Birkl

Sammanställningar utifrån 100-tals forskningsstudier kan bekräfta det många av oss innerst inne redan vet, att skogen är bra för oss. Inte till nytta bara för samhällets välstånd i stort, utan betydelsefull likaväl för den enskilda människans välmående.

De positiva hälsoeffekterna av skogens grönska, lugn och andrum är många och belagda. Att vistas i skogen kan medverka till att göra oss mindre mottagliga för farliga sjukdomar, såsom diabetes samt hjärt- och kärlåkommor.

Ju fler träd omkring dig, desto mer avslappnad blir du. Ju grönare och frodigare träden är, desto mer sjunker stressnivån, för i en lugn miljö kan kroppen fokusera på långsiktighet.

Att skogsbada, som det kallas i Japan, borde snart toppa listorna också på våra breddgrader eftersom sjukskrivningar på grund av stress och utmattningssyndrom tråkigt nog bara ökar.

Om jag hinner så tar jag mig ett litet skogsbad varje dag. Insuper doften och lyssnar på suset. Turerna till fots med skogen som stående sällskap alltid varit ett effektivt sätt att starta hjärnan och hjälpa mig att få klarhet i hur jag ska gå tillväga med olika arbetsuppgifter.

När fjällen, också enligt forskningen, har samma goda inverkan som skogen på människans sinnestillstånd borde det förstås för min del innebära att jag alltid skulle vara avslappnad och stressfri som bara den, eftersom det endera är i skogen eller i fjällen jag helst befinner mig. Men icke.

Inte så lite stressad och störd blev jag till exempel helt nyligen när Stockholms finanslandstingsråd, Irene Svenonius (M), uttryckte sin bestörtning över skatteutjämningssystemet. Stockholm ska inte vara hela landets bankomat, menar hon som kört fast i föreställningen om att fattiga kommuner på orättvisa grunder ”cashar in” på 08-områdets bekostnad.

Den matematiken är både kortsynt och kortsiktig. För räknar man in helheten, och då till exempel naturresursbeskattningen och värdet av skogen, vattnet, malmen och jorden, så blir kalkylen en helt annan. Detaljerna i utjämningssystemet kan förvisso diskuteras och omprövas. Men låt för allt i världen grundprinciperna och insikterna om det långsiktiga värdet av likvärdiga villkor i hela landet stå fast.

Visst, jag skogsbadar för att få perspektiven att klarna. Men kanske skulle också Svenonius må väl av att ta sig ett liknande dopp eller ett krama ett träd emellanåt. För att bibehålla kontakten med verkligheten, den jämförelsevis oändliga. Världen bortom Sveriges enda tunnelbanesystem.

Anna Stjernström

Skogsägare, historiker

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen