Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 31 augusti 2019

Pengar avgörande för ett gott skogsliv

Som företagare i skogsbygder måste vi samverka. Tanken svindlar om man tillåter sig drömma om vilka samverkansprojekt som är möjliga, skriver Erik Hjärtfors i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Erik Hjärtfors
Erik Hjärtfors FOTO: Mats Ostelius

Pengar är ett svårt ämne. Hur man än väljer att ta upp det så blir signalerna fel. Säger jag att jag har för lite så är jag avundsjuk eller oduglig. Har jag tillräckligt eller för mycket så är jag mallig eller till och med odräglig.

Jag anser ändå att pengabrist har varit den största orsaken till att landsbygden har lidit av sin egen avveckling, avfolkning, avlövning och allt annat apokalypsaktigt och avskyvärt på A. Det känns tungt att skogsbygder allt mer framstår som ekonomiska impediment för landsbygden och dess folk, med allt fler utboägare som betalar skatt för sina skogsintäkter där de bor, alltså inte på landsbygden.

Med industri– och tjänstemannajobb koncentrerade till större tätorter som därigenom tar största delen av kakan samt dyr skogsmark som har på tok för låga avkastningsvärden.

Eftersom det konventionella skogsbruket genom hela industrialiseringen erbjudit allt färre jobb i skogsbygden så kvarstår och växer ett enormt humankapital fram i form av skogsägare med alternativa företagsidéer. Grovt uttryckt så behövs vi allt mindre i kedjan för att få fram bulkprodukterna. Ja men, låt oss då lära oss nytt!

På gårdarna finns maskiner, byggnader, outnyttjade miljöer, kapital och en lång rad specialkompetenser. Tanken svindlar om man tillåter sig drömma om vilka samverkansprojekt som är möjliga, alla små och stora företag som kan skapas och vilken sammanlagd potential som verkligen finns.

Var finns pengarna i framtidens Skogssverige? För mig som företagare och mångbrukare är detta helt avgörande och högst prioriterat. Varför, jo ett socialt och ekonomiskt hållbart liv i skogsbygden förutsätter mer pengar för produkter och tjänster, och jobben finns verkligen där.

Med bland annat en hög byggtakt och behov av lokalt trämaterial, med turistströmmar som slår rekord varje år och där landsbygden bara börjat erbjuda vad vi har och vad vi kan.

Som företagare måste vi samverka kring marknadsföring, omvärldsanalyser, kapitalanskaffning med mera. Du som är skogsägare, skriv dig i en mindre skogskommun. Du som är företagare, leta upp lokala leverantörer och produkter, samarbeta med dem med eget kapital. Du som har byggnader och fastigheter, sköt dem och visa mäklare och banker livskraft och framtidstro.

Om landsbygden och dess invånare är oumbärliga i framtidens cirkulära hållbarhetsekonomi, så kommer också pengarna och med dem ett gott skogsliv.

Erik Hjärtfors

Skogsägare och småskalig träförädlare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen