Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 24 december 2017

När ska kapitalvinsten skattas?

Jag har just sålt min skogsfastighet, köpekontraktet skrevs i december 2017 och tillträdet ska vara i februari 2018. Behöver jag ta upp försäljningen i min deklaration för 2017 eller kan jag vänta tills jag fått hela köpeskillingen?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: LRF Konsult

Beskattningen styrs av köpekontraktet och det datum som det undertecknas, då har du sålt din fastighet och eventuell kapitalvinst har uppstått. I ditt fall har du alltså sålt fastigheten 2017 och ska deklarera försäljningen på blankett K7 till våren. Tillträdesdatumet har ingen betydelse i detta fallet.

För att undvika ränta på skattekontot ska du göra en extra inbetalning senast den 12 februari 2018. Detta gäller om ditt underskott av slutlig skatt är mer än 30 000 kr, vilket ju ofta är fallet efter en fastighetsförsäljning. Förhoppningsvis har ni haft tillträde då så att du har fått hela köpeskillingen innan du ska betala in skatten på den!

Om du istället hade ”sålt” din fastighet via ett avtal om fastighetsreglering, alltså till en granne som skulle lagt till marken till sin egen fastighet, hade andra regler gällt. En fastighetsreglering är inte genomförd förrän lantmäteriförrättningen vunnit laga kraft och införts i fastighetsregistret.

Avtalet är svävande fram till dess att lantmätaren är färdig och ”säljaren” får inte någon kapitalvinst förrän detta datum. I dessa fall får man som säljare alltså alltid hela ”köpeskillingen” innan den blir skattepliktig. Men det krävs att man tecknat ett avtal om fastighetsreglering, har man skrivit ett köpekontrakt som köparen sedan har som underlag i sin ansökan om fastighetsreglering gäller kontraktsdatum enligt ovan!

En fastighetsreglering går att genomföra både när en hel eller en del av en fastighet sålts.

Vibeke Alstad,

LRF Konsult

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen